30 mei 2009

Screencast: een plaatje van het scherm pakken

Via onderstaande link kan je een screencast bekijken waar ik uitleg hoe je een afbeelding van het internet in een worddocument plakt.

Smartboardles: sprookjes- en dierenwereld

Tijdens mijn stage in het eerste leerjaar heb ik tijdens de lessen wereldoriëntatie gewerkt rond sprookjes en dieren. Op basis van mijn zelfontworpen werkbladen heb ik een Smartboardles gemaakt.
De Smartboardles "Sprookjes- en dierenwereld" is ook gericht naar leerlingen van het eerste leerjaar. Het resultaat kan je vinden op mijn skydrive door onderderstaande link aan te klikken.

28 mei 2009

Algemene reflectie ICT- en mediagebruik

Gedurende mijn driejarige lerarenopleiding heb ik heel wat stagelessen geïllustreerd met ICT en media. Ik heb zelf heel wat bijgeleerd in deze 3 jaar. Hieronder licht ik per schooljaar mijn ICT- en mediagebruik kort toe.

Stage 1 LO

In het 2e leerjaar heb ik geen ICT lessen gegeven. Wel heb ik lessen geïllustreerd met mediamateriaal; voornamelijk liedjes en geluidsfragmenten op cd.

Tijdens mijn stage in het 4e leerjaar heb ik duidelijk meer aandacht besteed aan ICT en mediagebruik. Een vrije verwerkingsles in het thema: “Gezond leven” vulde ik in met een les op de computer. De leerlingen verkenden enkele interessante websites waaronder www.gekopgezond.be en speelden ludieke spelletjes in verband met gezonde voeding. De leerlingen waren hier zeer enthousiast over en de meesten beseften niet dat ze – op een speelse manier – aan het leren waren. Verder heb ik ook meer verschillende media gebruikt dan in het 2e leerjaar. Naast de gebruikelijke cd, om muziek en taallessen te illustreren, heb ik ook gebruik gemaakt van cassette en film. Op cassette heb ik een weerbericht van de radio opgenomen als lesinstap voor een schriftles in het thema “De schaal van Beaufort”. Verder hanteerde ik tijdens een les boekpromotie het medium film om via een filmfragment uit “Blinker en de bakfietsbioscoop” de leerlingen nieuwsgierig te maken naar het boek.

Stage 2 LO

Mijn didactische stage in het 2e jaar van de opleiding startte in het 3e leerjaar. Ook hier heb ik geen ICT- lessen gegeven als vak ICT op zich. Wel heb ik een les educatieve spelletjes in verband met sint en piet gegeven waarbij de leerlingen aan muisbeheersing deden en oefenden om getallen in te tikken. Tijdens deze stage heb ik ook functioneel gebruik gemaakt van media. Ik heb zelf werkbladen ontworpen waaronder voor wereldoriëntatie en taal. Een werkblad over taalregisters kan je vinden op deze blog onder het label “Eigen werk”.


In het 5e leerjaar heb ik voor het eerste “echte” ICT- lessen gegeven. Namelijk “een plaatje van het scherm pakken” en “zoeken op het internet”. De leerlingen volgden hierbij een stappenplan, ik had de indruk dat ze er goed mee overweg konden aangezien mijn lesdoelen waren bereikt. De meeste leerlingen kijken steeds uit naar lessen waarbij ze op de computer mogen werken. Ze beleven er plezier aan en leren graag dingen bij. Qua media heb ik redelijk wat gevarieerd. Tijdens een hoekenwerk over de spijsvertering (zie label “Eigen werk”) heb ik een hoek voorzien met een cd-rom: met een eenvoudig stappenplan op papier leerden ze de cd-rom te openen. Uiteraard vonden de leerlingen het fijn om eens op een andere manier iets bij te leren. Ook in het 5e leerjaar heb ik zelf werkbladen ontworpen voor wiskunde, taal, muzische opvoeding en wereldoriëntatie. Een verwerkingsblad voor taal over Engelse leenwoorden kan je terugvinden onder “Eigen werk”. Naast de cd-rom en werkbladen heb ik gebruik gemaakt van een dictafoon. Als lesinstap voor een taalles over de school van vroeger en nu liet ik de leerlingen via dit medium een interview horen tussen mij en mijn oma. Dit was vernieuwend voor de leerlingen. Ze waren enorm geboeid, waardoor ze gemotiveerd waren voor het verdere verloop van de les.

Tijdens mijn zelfstandige stage in het 4e leerjaar heb ik tijdens een les "auteurpromotie" het internet gebruikt. Om de leerlingen nieuwsgierig te maken naar de Griezelbusboeken van Paul Van Loon liet ik hen de trailer van de gelijknamige film zien. De leerlingen waren heel enthousiast, hde betrokkenheid voor het vervolg van de les lag hierdoor hoog.

Stage 3 LO

Gedurende mijn stage in het 1e leerjaar heb ik geen gebruik gemaakt van ICT. Mijn stageschool heeft geen aparte computerklas, wel is er in elke klas minstens 1 computer voorzien. Qua mediamiddelen heb ik gebruik gemaakt van film om een godsdienstles over een geboorte in de natuur te illustreren met een filmfragment uit “De leeuwenkoning”. Ik heb ook geluidsfragmenten en liedjes op cd afgespeeld om taal- en muzische lessen in te kleden. Uiteraard was mijn grootste mediagebruik zelf ontworpen werkblaadjes voornamelijk voor de lessen wereldoriëntatie omtrent sprookjes.


Tijdens mijn stage 6e leerjaar heb ik het meest ICT- en media gehanteerd. Verschillende onderwijsleermiddelen kwamen aan bod waaronder filmpjes van het internet (om een les over mensen met een handicap te illustreren), een diaprojector ( diavoorstelling als didactische werkvorm voor een kennismakingsles over Haïti), cd’s (Frans, wereldoriëntatie en muzische opvoeding) en uiteraard weer werkbladen. Ik heb verschillende keren aan hoekenwerk gedaan en meestal voorzag ik dan een wachtblad met opzoekwerk op het internet (onder andere bij een rekenles over bruto, netto en tarra). Bij een complementair groepswerk over ‘bouwen om te…’ was er een groep die illustratiemateriaal op het internet mocht opzoeken. Leerlingen vinden het fijn als er vaak gevarieerd wordt met mediamiddelen, tevens verhoogt het de betrokkenheid en de motivatie om te goed te werken en kan je op een leuke manier gedifferentieerd werken.

Buitenlandse stage

Vooraleer ik naar Haïti vertrok heb een benefietavond georganiseerd ten voordele van Ti Solèy Leve. Op die dag heb ik voor het eerst met een beamer gewerkt om een powerpoint met foto's te presenteren aan het publiek. Ik vond het een zeer positieve ervaring en ben van plan om dit medium in mijn verdere carrière als onderwijzeres regelmatig te gebruiken!


Besluit
Stage 1e en 2e leerjaar:

  • nauwelijks ICT gebruikt
  • wel veel didactische onderwijsleermiddelen

Stage 3e, 4e, 5e en 6e leerjaar:
  • ICT als verwerkingslessen
  • ICT als zelfstandig opzoekingswerk
  • ICT ter tempodifferentiatie
  • redelijk wat variatie in media (cd, cassette, video, filmpjes (op computer), dictafoon, diaprojector,… )

Stage 5e leerjaar:

  • specifieke ICT- lessen

YouTube stapt over op groot beeld

25 november las ik een artikel in de Metro over het feit dat YouTube zijn filmpjes groter zal vertonen. Later zag ik een gelijkaardig artikel verschijnen op http://www.webwereld.nl.
Beide artikels geven weer dat YouTube de schermbreedte van de video's vergroot tot 960 pixels. De meningen bij de YouTube gebruikers zijn verdeeld: sommige kijkers zijn blij dat ze zo een beter en krachtiger beeld zullen krijgen, anderen vinden het eerder amateuristisch omdat er niet kan gekozen worden tussen de twee formaten (16:9 en 4:3).
Zelf maak ik niet zo heel veel gebruik van YouTube dus de overstap naar groot beeld maakt voor mij niet veel uit. Als ik lessen wil illustreren met videomateriaal ga ik meestal op zoek naar filmpjes op de Nederlandse site www.schooltv.nl. Daar vind je vaak heel degelijk materiaal om lessen rijkelijk te illusteren.
Link naar het online krantenartikel:

Cyberpesten zwaar onderschat

2 december verscheen er op de site van Clickx (naar het gelijknamig magazine) een artikel over cyberpesten. Daarin wordt beschreven dat de VUB een onderzoek heeft uitgevoerd waaruit blijkt dat minstens 1 op de 10 jongeren uit het eerste en tweede middelbaar het slachtoffer is van cyberpesten. Dit getal is naar mijn mening opvallend hoog. Nog opmerkelijker is het feit dat zowel de daders als de slachtoffers van cyberpesten de feiten minimaliseren, terwijl velen toch gedrags- en emotionele stoornissen vertonen. De gevolgen voor het slachtoffer zijn niet te onderschatten: gedrags- en aandachtsproblemen, hyperactiviteit en problemen met de sociale omgang kunnen allemaal gevolg zijn van deze nieuwe vorm van pesten in de huidige maatschappij. Ook de daders zelf worstelen met hun gedrag.
Als toekomstig leerkracht vind ik het belangrijk dat er in de klas wordt gesproken over cyberpesten. Vragen als: "Wat is het?", "Hoe kan je het voorkomen?" en "Wat je moet doen als je zelf het slachtoffer wordt?" zullen tijdens dit klasgesprek zeker aan bod moeten komen.
Link:

Google Chrome is snelste browser

Eind november las ik een online krantenartikel op de site http://www.tweakers.net. In het artikel wordt een onderzoek naar de snelste browser beschreven uitgevoerd door Extremetech.
Uit hun resultaten blijkt dat Google de snelste zou zijn, op de tweede plaats staat Firefox 3.0 van Mozilla. Internet Explorer, komt niet erg positief uit de test.
De resultaten zijn niet 100% betrouwbaar; de testmethode wordt in vraag gesteld... een deel van de test zou namelijk ontworpen zijn door Google zelf...
Dit voorval bewijst dat we de media kritisch moeten benaderen.
Zelf maak ik meestal gebruik van Mozilla Firefox. Ik ben zeer tevreden over de werking en de snelheid van deze browser.
Link naar het online krantenartikel:

Facebook riant vergoed voor spam-aanval

26 november las ik een artikel over Facebook in de Metro.Deze populaire sociale-netwerksite die mensen verbindt met hun vrienden, kennissen en collega's krijgt een hoge schadervergoeding omdat een spammer miljoenen ongewenste berichten via Facebook verstuurde. Facebook hoopt zo eventuele andere mensen die gelijkaardige spam willen versturen af te schrikken.
Zelf heb ik al meerdere ongewenste berichten gekregen, niet via Facebook maar wel via Hotmail. Dit best vervelend; niet alleen omdat je postvak in snel vol geraakt, maar ook omdat er virussen kunnen doorgestuurd worden. Ik vind het dus een goed idee dat de dader in het bovenbeschreven krantenbericht met een zware geldboete wordt gestraft.
Je kan het artikel raadplegen door de dubbelklikken op onderstaande link:

27 mei 2009

Audiofragment Valerie en Katrijn

2 klasgenoten hebben een jeugdjournaal samengesteld. Ik vind het een heel leuk en bruikbaar medium op te gebruiken in de lagere school. Het kan dan ook op verschillende manieren aan bod komen:

- gericht luisteren
- lesinstap creatief schrijven
- wereldoriëntatie: actualiteit
- wero/taal: opbouw: journaal
(welkom - hoofdpunten - binnnenland - buitenland - sport)

Tevens is het pluspunt dat het journaal echt kindgericht is.

De tekst is zeer duidelijk ingesproken en de effecten (instrumentale muziekstukjes, echo,...)maken het journaal authentiek.
Mooi en bruikbaar werk!

Je het audiofragment van Valerie en Katrijn hieronder raadplegen:
jeugdjournaal

Screencast Elkie

De screencast van Elkie over het raadplegen van een educatie website is zeer vlot ingesproken. Alle stappen worden duidelijk geformuleerd en er is steeds voldoende tijd tussen de verschillende deelstappen zodat de leerlingen goed kunnen volgen.
De uitleg duurt wel vrij lang (bijna 8 minuten), ik denk dat de leerlingen meer tijd zullen besteden aan het beluisteren van de screencast dan aan het oplossen van de eigenlijke opdracht.
Maar ik ben ervan overtuigd dat er nauwelijks vragen zullen zijn over 'HOE' ze de taak moeten oplossen, want de uitleg zelf is zeer duidelijk én op niveau van de leerlingen van de lagere school.
Je kan heb bekijken door de dubbelkikken op onderstaande link.

Mijn favoriete sites

Onderaan deze webpagina kan je mijn favoriete links via Delicious raadplegen.

21 mei 2009

Reisverslag Haïti - week 11 en 12

We sluiten onze boeiende stage af met een slotperiode van evaluaties, afwerken van taken voor KaHo en natuurlijk ook een beetje welverdiende ontspanning. De voorbije woensdag hebben we de Sitadel bezocht. Dit monument behoort tot het Unesco Werelderfgoed en ligt op een hoogte van 850 meter . Deze uitstap was niet enkel cultureel, maar ook sportief. Voor we een gegidste rondleiding kregen in het monument, ging er een steile beklimming van 2 uur aan vooraf. Graag verwijzen we u naar de foto’s in bijlage. De dag nadien maakten we kennis met de manier van kleren wassen in Haïti. We keken verwonderd toe hoe vlot en vlijtig de vrouwen kleren inzeepten, schrobden en uitspoelden in de rivier. En hoe ze vervolgens de kleren lieten drogen op de rotsblokken in het water. Wat een verrassend stralend resultaat! Zondag vierden we de 21e verjaardag van Valerie met een duik in een zwembad te Cap-Haïtien.

De voorbije 3 maanden zijn razendsnel voorbijgevlogen! We blikken terug op een geslaagde stage. We hebben hier zowel op cultureel als didactisch vlak enorm veel bijgeleerd. We zijn ervan overtuigd dat deze ervaring een meerwaarde is voor ons verder leven als toekomstige onderwijzeressen. Graag bedanken wij onze ouders, familie en vrienden, onze mentoren en lectoren en in het bijzonder onze plaatselijke mentor Jeannine De Beleyr voor de kans die we gekregen hebben! Mèsi anpil !!!

Groetjes en tot binnenkort in België,
Sanne en Sarah.

19 mei 2009

Webquest: Het staat in de krant

De webquest van klasgenoot Debby is zeer overzichtelijk opgebouwd. De opdracht is duidelijk uitgelegd en op niveau van de doelgroep, namelijk 6e leerjaar. De inkleding van de eigenlijke taak, het verhaal van Jan De Schrijver, komt uit de leefwereld van de kinderen. Dit zal hen zeker en vast motiveren. De voorstellen van de bronnen die de kinderen kunnen raadplegen zijn bruikbaar en gevarieerd. Het is goed dat de leerlingen weten waarop de leerkracht zal letten tijdens de evaluatie.

Zelf zou ik de opdracht iets meer afbakenen zodat het voor de leerlingen echt duidelijk is wat van hen verlangd wordt door onder andere:
- keuzemogelijkheden voor het onderwerp te geven
- de lengte van het eigenlijke artikel te bepalen

De webquest ‘Het staat in de krant’ is zeker en vast een bruikbaar en interessant lesmateriaal voor een les creatief schrijven in het 6e leerjaar. U kan deze bekijken via onderstaande link:

14 mei 2009

Lied: Lave men yo


Tijdens onze stage in Haïti hadden we enkele projectdagen in het thema hygiëne. Samen met onze mentor en de medestagiaires hebben we zelf een Creools lied geschreven op de melodie van "Mieke houdt u vast". Deze muzische opener motiveerde de leerlingen om op een correcte manier hun handen te wassen aan de waterpomp. Het resultaat kan u beluisteren door op bovenstaande map te dubbelklikken.

Geniet ervan!

Reisverslag Haïti - week 10

Atelierwerking 5: Vlaamse Kermis

Na onze leuke maar vermoeiende uitstap naar Port au Prince vlogen we er meteen weer in. Dinsdag bereidden we atelier 5 voor samen met de andere stagiaires, Kelvin en Jeannine. We kozen voor een Vlaamse kermis in het thema van Hygiëne. Iedereen verzorgde een kraampje zodat we 6 verschillende kraampjes hadden:

1) Atansyon mikwób: De leerlingen spelen microben Berta à la dikke Bertha. Alle lln krijgen een ballon onder hun hemdje en een smiley sticker op hun hoofd. Inne is de microbe en probeert lln aan te tikken. Wie aangetikt is, wordt besmet en raakt de happy smiley kwijt.
2) Vale medikaman yo: In dit kraam schuiven de leerlingen medicatie (dopjes van drankflesjes) naar de monden. Elke mond is genummerd, lln verzamelen in x aantal beurten zoveel mogelijk punten en tellen de punten op, hoofdrekenen! Dit spel is gebaseerd op de Belgische sjoelbak.
3) Touye baktewi yo: In dit kraam schieten de leerlingen met tandpasta (zakjes gevuld met bloemenzaadjes) met een pvcbuis naar de microben op de tanden(yoghurtpotjes).
4) Vinn fè lapèch: De leerlingen vissen in de ton een visje op en benoemen de juiste kleur. Nadien gaan ze op zoek naar een enveloppe met daarop een microbe met dezelfde kleur als het visje. In deze enveloppe zitten verschillende voorwerpen ivm hygiëne (tandenborstel, haarkam, zeep,…) alsook cijfers. Deze voorwerpen worden besproken en de cijfers opgeteld.
5) Mikwòb yo vivan: Deze atelier gaat over bewegingsexpressie. De leerlingen bewegen op verschillende muziekstukjes als microben, als gezonde kinderen, zieke kinderen,… Daarna volgt nog een bewegingsspel. Een leerling speelt de dokter, en hij bezit een grote sirooplepel. De leerlingen dansen op de muziek en wanneer de dokter de lepel omhoog steekt moet iedereen stoppen met dansen. De laatste die beweegt wordt de nieuwe dokter.
6) Pentire ak dwet yo: De leerlingen tekenen de omtrek van hun handen over op papier en versieren dit met vingerverf. Nadien wordt de aandacht nogmaals gevestigd op de handhygiëne.

Woensdag was het dan zover. We versierden het domein zodat het er echt uitzag als een kermisterrein, aan ieder kraam was een affiche te zien en de tuin werd opgefleurd door de vele ballonnen.
We waren blij met de massale opkomst : 60 van de 61 leerlingen waren aanwezig. De leerlingen werden in groepen per 10 ingedeeld en doorliepen het parcours samen met een coach en een leerling van het secondair. Inne, Michiel en Jeannine vonden het belangrijk dat de leerlingen van het secondair ook eens werkten rond een sociaal project vandaar dat zij mee aan begeleiding deden.
De leerlingen waren enorm enthousiast en vooral benieuwd wanneer ze allemaal die kraampjes zagen. Zij zijn het natuurlijk niet gewend om met zoveel materiaal te werken wat hen nog enthousiaster maakte. Als kers op de taart konden de leerlingen in ieder kraam een punt verdienen als ze goed meewerkten. Op het einde van de kermis, wanneer zij alle 6 de punten verzameld hadden, mochten ze naar de depot gaan. Hier kregen ze allemaal een tube tandpasta en een tandenborstel.
Het was een zeer geslaagde voormiddag, het was genieten om al die blije kindergezichten te zien. Wat kan onderwijs toch oh zo leuk zijn he?

Voorbereiding Evaluatie
Na het kermisavontuur begonnen Sarah en ik eens na te denken over de evaluatie van onze leerlingen. We vinden het belangrijk om de evaluatie ook volgens de niveaugroepen te doen daarom stelden we gedifferentieerde toetsen op. Zo kunnen we de leerlingen testen op hun eigen niveau.

Uitvoering + analyse evaluatie
Vrijdag voerden we onze toets uit. We kozen ervoor om de test niet af te nemen bij groep 3 omdat deze leerlingen echt veel te zwak zijn en zeker het eerste leerjaar moeten dubbelen. Met deze toets willen we vooral zien welke leerlingen van groep 1 en 2 rijp zijn om naar het 2de leerjaar te gaan .
De praktische organisatie van de toets verliep zeer vlot. We riepen eerst de leerlingen van groep 1 hun namen af en gaven hen een plaatsje. Daarna was groep 2 aan de beurt. Omdat we vorige toetsafname gemerkt hadden dat er wel wat spiekertjes tussenzaten hebben we de leerlingen van groep 1 steeds naast een leerling van groep 2 laten zitten.
Tijdens het afnemen van de toets merkten we nog steeds een groot niveauverschil tussen de leerlingen op, ook al waren de toetsen volgens niveau. Sommige leerlingen konden meteen beginnen na de vraagstelling anderen begrepen de oefeningen echt niet.
Na het verbeteren vergeleken we de resultaten van de toets. Conclusie: de helft van de klas is niet rijp om naar het 2de leerjaar te gaan.

Boodschappen Dajabon
Zaterdag gingen we met z’n allen nog eens naar Dajabon inkopen doen. Het was fijn om er weer eens tussenuit te zijn. Toen we de grens net over waren deed Jeannine teken naar een man op een moto. Meteen startten nog 5 andere Dominikaners hun moto’s en kwamen in onze richting en brachten ons naar een restaurantje waar we onze lunch namen. Leuke ervaring die moto’s!!!

Volwassenendoop bij de Baptisten
Zondagochtend stonden we vroeg op om de volwassenendoop in de rivier mee te vieren. Bij de Baptisten worden de gelovigen pas gedoopt wanneer zij daar zelf voor kiezen vandaar dat de meeste gelovigen gedoopt worden vanaf 15 jaar. Dit doopfeest gebeurt 1 x per jaar. Deze keer waren er 15 gelovigen die deze keuze gemaakt hadden. De leeftijd varieerde van jeugd tot 3de leeftijd.
De dominee gaf eerst een inleiding die hij nadien ook voor ons vertaalde in het Engels. Daarna betrad hij het water en dompelde de in het wit geklede dopelingen één voor één onder het water, net zoals het in de Bijbel beschreven wordt. We waren onder de indruk.

10 mei 2009

Reisverslag Haïti: week 9b

Vierdaagse te Port – au – Prince

Dag 1

Vrijdag zeer vroeg in de ochtend (4u00) vertrokken we met z’n allen op vierdaagse naar Port-au-Prince. Het was een 9u durende rit, maar onderweg konden we genieten van unieke landschappen, sprekende Haïtiaanse gezichten, pittoreske woningen in allerlei stijlen en materialen, en met liedjes, mopjes en vertelseltjes vloog de tijd voorbij. ’s Middags lunchten we in een restaurant in Monrwi en namen we ter plaatse een frisse duik in de zee. Heerlijk!
In de vroege vooravond kwamen we aan in de hoofdstad van Haïti. Jeannine en de kinderen verbleven bij de Belgische Scheutisten in Mon Reve, wij verbleven samen met de andere stagiaires en Kelvin bij de Filippijnse Scheutist pè Andrew in Delmas. We werden hartelijk ontvangen door hem en kokkin Jacklise (zij waren een tweetal weken geleden enkele dagen te gast in Ti Solèy Leve). Na een broodmaaltijd speelden we buiten nog wat kaartspelletjes. Nadien vielen we allen als een roos in slaap…

Dag 2
Na een stevig ontbijt reed Andrew met ons naar Mon Reve. Daar maakten we kennis met de Scheutisten Provinciaal Guy Vandecandelaere en econoom Luc De Veugele, beiden West-Vlamingen … Zij verblijven al lange tijd in Haïti en konden ons heel wat vertellen over de geschiedenis en de groei van het land. Nadien reden we met Jeannine verder naar een artisanale winkel waar we enkele typische Haïtiaanse souvenirtjes kochten. Vervolgens kregen we een rondleiding in de bovenstad van Port – au – Prince. Daar zagen we vooral de betere woningen en de beter gegoede mensen. We merkten ook verschillende scholen op (kleuterscholen, lagere scholen, technische scholen en universiteiten). ’s Middag aten we in Fermathe in een door Amerikaanse protestanten opgezet en goed werkend project. Daar brachten we een bezoekje aan de plaatselijke minidierentuin én een klein museum waarin het ontstaan en de evolutie van deze protestantse missie, oudheidkundige voorwerpen en historisch erfgoed werden tentoongesteld en uitgelegd.

Dag 3
We begonnen de dag in PAP met de zondagviering in de parochie van pè Andrew in één van de populaire wijken. Het was een aangename ervaring: er was opvallend veel jeugd aanwezig, er was een koor met djembé- begeleiding, er waren verschillende aangename lezers en de preek was voor de eerste keer in Haïti verstaanbaar voor ons en bracht een mooie boodschap over, namelijk: draag als ouder of opvoeder zorg voor je kinderen. Het verdere verloop van de dag brachten we opnieuw in de auto door. Deze keer verkenden we de benedenstad. We werden geconfronteerd met de grote contrasten die het land biedt. We reden vooral door zeer bevuilde, drukke straten waar opvallend veel commercie was. In de kanalen stroomde geen water, maar stapelde het afval zich op. Toen we de zee naderden sprongen de sloppenwijken onmiddellijk in het oog. Het is schrijnend om te zien hoe mensen in huisjes kunnen leven die enkel bestaan uit golfplaten. Omdat de situatie in Haïti nog steeds té onveilig is kan het betreden van zo’n sloppenwijk een echt risico zijn en is het af te raden aan iedereen die er geen concrete opdrachten uit te voeren heeft. Deze beelden grepen ons enorm aan en staan voor eeuwig in ons geheugen gegrift. Zelfs de beste foto kan dit niet illustreren.
’s Avonds leerden we Haïti op een heel andere manier kennen. Andrew zorgde voor een afscheidsfeestje waar Jacklise ons een typisch Haïtiaanse dans aanleerde. Het was een fijne, ontspannende afsluiter van een weekend vol unieke ervaringen.

Dag 4
Vroeg in de ochtend maakten we ons opnieuw klaar voor de lange terugreis naar Akil Samdi. Onderweg kregen we te maken met een typische tropische Haïtiaanse regenbui. We kochten onderweg nog zoete kasave (maniokbrood) en mango’s, een smaakje voor het eerst geproefd in PAP waar het fruitseizoen iets eerder begint.

Reisverslag Haïti - week 9a (maandag 27 april – woensdag 29 april)

Voorbereiding atelier 4

Twee weken werken we met het hele TSL-team èn de leerlingen van de secundaire school rond eenzelfde project, namelijk ‘hygiëne’. De leerlingengroepen van het 1e lj zullen dinsdag en woensdag door de leerlingen van het secundair verwelkomd worden met een microben-poppenspel. Dit muzisch moment maakt de kinderen duidelijk dat ze enkel de poort van Ti Solèy Leve doorkunnen als hun handen microbenvrij worden gemaakt. Maar wat graag en onder leiding van Valerie, wassen de kinderen hun handen aan de waterpomp.
Tijdens de paasvakantie hadden wij reeds met onze mentor Jeannine gebrainstormd over mogelijke activiteiten binnen dit thema die dan werden voorgesteld aan de coaches.

1. Een microbenspel
Een kind (afbeelding op poster) is ziek en heeft veel microben in haar lichaam. Die microben zijn genummerde tekeningen op kleine blaadjes en bedekken het ganse posterblad. De kinderen kunnen het zieke meisje helpen genezen door: een genummerde lepel te nemen, de daarbij horende siroopfles uit te kiezen (zelfde getal als op de lepel) en nadien de rekenopdracht die in de fles zit correct op te lossen. Lukt dat prima, dan mag er een microobje weggenomen worden van de poster. Langzaamaan wordt het kind beter en verschijnt een lachend gezicht…We oefenen hier de bewerkingen optellen en aftrekken tot 20 voor groep 1, tot 10 voor groep 2.

2. Memory omtrent hygiëne
Valerie ontwierp voor haar eindwerk een memory-spel “hand- en tandhygiëne”. Bij de kleine kaartjes horen ook kleurrijke affiches voor de theoretische uitleg over handhygiëne.

3. Aanleren lied “Lave men yo”
In team hebben we een Creools lied ontworpen op de melodie van “Mieke houdt je vast”. Coach John speelt gitaar en de leerlingen krijgen slaginstrumentjes in de handen waarmee ze ritmisch hun zang begeleiden. Om het atelier in te kleden werken we ook met een leuke groene microbenmarionet.

4. Bij de apotheker…
In dit atelier werken we rond vergelijken van hoeveelheden en de begrippen “groter dan, kleiner dan en is gelijk aan” worden verder ingeoefend. Een goede hulp is daarvoor de “ ><= balans “ geintroduceerd in TSL door leraar Bart Pieters die ook enkele maanden z’n medewerking gaf binnen het centrum. De knikkers op de balans stellen medicijnen voor. Een andere hulp is een zelf ontworpen microbe met een hoekige open mond die steeds naar de grootste hoeveelheid bacteriën hapt.

Een tussendoortje: bereiding kalkoen

Maandagnamiddag nam ik samen met Jetro, Nelson en enkele medestagiaires een kijkje in de keuken. De kokkinnen Léonne en Madame Clovis maakten een kalkoen klaar voor de volgende dag. We zagen het hele proces: hoe ze met een mes de keel van de kalkoen oversneden, het pluimen, het schroeien van de kalkoen in het vuur om de kleinste haartjes te verwijderen, het wassen van de huid met limoenen, de overtollige lichaamsdelen afhakken (kop, voeten, velstukken), het weghalen van de ingewanden … (Michiel hield enkele van deze ingewanden opzij om de dag daarop zijn les biologie te illustreren met efficiënt didactisch materiaal!), de tweede wasbeurt met limoen en tot slot de kalkoen in de kookpot brengen… Het was voor ons allen een boeiende biologie- en kookles!

Realisatie atelier 4

- Dinsdag: groep 1
Dinsdagochtend rond 8u45 kwamen we met de leerlingen van groep 1 bij de poort van Ti Solèy Leve. Het microbentheater gaf een denderende start aan de projectdagen. De kinderen wasten hun handen en maakten intussen kennis met het themalied ‘lave men yo’. Nadien werden de kinderen in 4 groepjes verdeeld, elk groepje stond onder begeleiding van een leerkracht ( Prise, Véronique, Sarah en ik). John, Esteril, Camil en Pidem waren elk verantwoordelijk voor 1 atelier dat ze de dag ervoor zelf gekozen hadden. Na een half uur intensief werken ging de bel en schoof elk groepje door naar de volgende activiteit.
Omdat wij de hele voormiddag hetzelfde groepjebij ons hadden, kregen we een goed zicht op de kennis en het gedrag van de kinderen. De leerlingen van Sarah’s groepje zaten duidelijk goed op niveau. De kinderen die ik begeleidde stonden wiskundig iets zwakker. Vooral de punt- en splitsoefeningen bij het microbenspel waren moeilijk voor hen. Met behulp van grassprietjes en steentjes kregen de leerlingen toch inzicht in de oefeningen. De gouden tip van Jeannine ‘werk zo veel mogelijk visueel’ loste dus al snel de problemen op.
De coaches hebben enorm goed hun best gedaan! Ze leefden zich duidelijk in de leefwereld van de kinderen in en brachten de inhoud foutloos over. Hun grootste pluspunt is dat ze de kinderen zeer goed kunnen animeren. Een leerpunt voor de meeste coaches is nog meer werk maken van interactie.
De leerlingen hebben op korte tijd weer veel geleerd en plezier beleefd.

- Woensdag: groep 2
Voor woensdag pasten we onze ateliers aan aan het niveau van de leerlingen van groep 2 (middengroep). Concreet hield dit in dat we eenvoudigere oefeningen hanteerden voor het “microbenspel” en ‘Bij de apotheker’ (bewerkingen tot 10). Onze impressies waren gelijklopend aan deze van de vorige dag. Wel hadden wij nu allebei duidelijk het gevoel dat de oefeningen perfect op maat waren voor de kinderen van het groepje dat wij begeleidden.

28 april 2009

Reisverslag Haïti - week 8

Bezoek Pontien

Maandag arriveerde Pontien Louis in “Ti Solèy Leve”. Hij behoort, samen met Rosenèl waarover we al schreven, tot het TSL-kaderpersoneel. Pontien is afkomstig van Monben Krochi waar hij lagere school liep en omwille van het vroege sterven van z’n moeder ontfermden de West-Vlaamse zusters zich over de opvoeding van Pontien en z’n 5 jongere broers. Hij liep secundair onderwijs in Cap-Haïtien om daarna een opleiding als laborant te krijgen in een hospitaal dat werd gerund door Belgische dokters en verpleegsters. Na die studies riep één van de zusters van Monben Pontien terug met de vraag of hij wou meewerken aan de oprichting van een educatief bureau in de Plato Santral. Het is daar dat Jeannine met Pontien begon samen te werken, en later ook met Rosenèl. Beiden behaalden door privé-studie hun onderwijzersdiploma en later ook het inspecteursdiploma. Pontien behaalde ook nog het diploma “rechten”. Om de revalidatie van de parochieschool in Akil beter en efficienter te laten verlopen klopte Jeannine aan bij haar vroegere medewerkers die door hun werkgevers in de Plato Santral part-time konden vrijgesteld worden om in Akil vooral de organisatorische zaken van de school op punt te zetten.
Pontien zou een ganse week in het centrum verblijven om o.a. de toekomst van de school met de inrichtende macht te bespreken en om te vergaderen met de directie en de leerkrachten na de klasbezoeken. Tegelijkertijd kon hij ook af en toe aanwezig zijn bij onze atelierwerking in het centrum.
Omwille van de senatorenverkiezing op zondag was er ’s maandags een nationale verlofdag. Gelukkig wisten wij wel wat doen. Pontien bezocht personeel aan huis en wij testten het volgende atelier uit met de coaches en de internen. Hierdoor konden we het atelier nog een beetje bijsturen vooral op organisatorisch vlak. Zo planden we voor de eigenlijke rekenpuzzel een eenvoudigere puzzelactiviteit nl. vormen herkennen a.d.h.v. houten puzzels.


Uitvoering ateliers in niveaugroepen.
- Dinsdag: groep 1
Dinsdagochtend verzamelden we om half 9 met de coaches aan de schoolpoort. Het werd al snel duidelijk dat er geen massale opkomst was : geen krioelende kinderen op de speelplaats, maar een beperkt aantal leerlingen zittend in de klas. Normalerwijze zouden we 24 van de 61 kinderen meebrengen naar het centrum om het tweede atelier uit te voeren. In realiteit waren er 12 leerlingen aanwezig waarvan 5 leerlingen van groep 1. Onderweg beslisten we niet te werken in de 3 hoeken maar alle geplande activiteiten gezamenlijk te doorlopen.
Na een korte verwelkoming startten we met de trappentocht. De kinderen genoten ervan om spelenderwijs op – en terug te tellen tot 20. De betrokkenheid was dan ook enorm groot. Ter evaluatie van de tocht vulden de leerlingen met 1 op 1 begeleiding het verwerkingsblad in. Dit verliep vlot. Hier aansluitend werkten we met de puzzels. Het was goed dat we voor de eigenlijke rekenpuzzel werkten met de houten puzzels want we merkten dat voor sommigen het maken van de houten puzzels niet van een leien dakje verliep. Gelukkig hadden we genoeg begeleiding en konden we daardoor de activiteit tot een goed einde brengen. Als afsluiter speelden we nog even het ganzenspel met rekenopdrachten, wat bij de leerlingen ook zeer in de smaak viel. Hierna keerden de leerlingen moe maar voldaan schoolwaarts.

- Donderdag: groep 2
Donderdagochtend verwelkomde Pontien ons aan de schoolpoort met de opmerking dat er al iets meer leerlingen aanwezig waren. Deze keer waren 7 van de 18 leerlingen van groep 2 aanwezig. We besloten opnieuw om klassikaal te werken. Al gauw werd onze flexibiliteit getest, na een tweede stopplaats tijdens de trappentocht kregen we te maken met een typische tropische regenbui. We renden met de leerlingen terug naar de galerij in het centrum en gingen onmiddellijk over naar het invullen van het werkblad. Hierna speelden we met de houten puzzels. Toen we de leerlingen vroegen welke dieren er op de puzzelstukken stonden (dieren uit de zoo) konden zij deze echter niet benoemen. Vandaar dat we ons atelier een beetje aanpasten en de leerlingen wat dierenwoordenschat bij brachten. Jeannine had hierover een educatieve video die daar ook mooi bij aansloot. Zo hebben we ondanks de regen de leerlingen toch nog een mooie leerrijke voormiddag bezorgd. Ze kijken al uit naar volgende week!

Vrijdag: groep 3
Vrijdagochtend kwamen we de school binnen en zagen we meteen dat de opkomst van de kinderen magertjes was. Er waren zelfs klassen zonder leerlingen. De leerkracht van het eerste leerjaar meldde ons een beetje verveeld dat er slechts 4 leerlingen van groep 3 aanwezig waren. We besloten dus opnieuw om klassikaal te werken. We starten de dag met de film over de dieren. De leerlingen genoten van de beelden. Daarna deden we de trappentocht aangepast aan hun niveau. We merkten al gauw dat zelfs de bewerkingen tot 10 te moeilijk waren en werkten dan maar met bewerkingen tot 5. Na de trappentocht maakten we met de leerlingen de houten dierenpuzzels en herhaalden we de dierennamen die ze al hadden gehoord tijdens de film-sessie. Als slotactiviteit bracht Valerie als sociaalverpleegkunde van KaHo, de kinderen handhygiëne bij. Ze leerden aan de hand van kleurrijke affiches hun handen wassen zoals het hoort en Valerie knipte hun vingernageltjes bij. Ondanks de magere opkomst hebben de leerlingen toch veel bijgeleerd en hebben ze een leuke voormiddag beleefd.

Energyboost…


Na een harde werkweek werden we door Léonne verwend met een kruidenmassage. Eerst besprenkelde ze ons met zonverwarmd water waarin verschillende helende bladeren opgelost waren. Het had een heerlijke geur! Nadien werden we ingezeept en kregen we met deze bladeren een massage… zeker voor herhaling vatbaar! We kunnen er weer volledig tegenaan.

Vrolijke vrienden…

Zaterdagavond maakten we ons klaar voor het kampvuur en kampeeravontuur. We sprokkelden hout, zochten naar keien, stelden een liedrepertoire samen en installeerden de tenten. Rondom het kampvuur genoten van we van de zangstonde onder de schitterende tropische sterrenhemel. Het was een zeer gezellige avond.

25 april 2009

Reisverslag Haïti - week 7

Voorbereiding atelier 2

Week 7 zijn we begonnen met een voorbereidingsdag voor onze tweede grote atelierwerking. Eerst printte Jeannine onze werkbladen uit, nadien deden we al het knipwerk en verzamelden we al het didactisch materiaal in een grote kartonnen doos. Volgende week maandag zullen we alles uittesten met de coaches. Op hun beurt kunnen zij ons helpen met didactische rekentermen in het creools.

Op 3-daagse naar Monben Kwochi!

Dinsdagochtend vertrokken we om half 8 richting Monben kwochi. Na een tocht van 5u rijden, kwamen we aan in dit dorp ten zuidwesten van Akil Samdi. Door de staat van de wegen was het een vermoeiende tocht, maar we hebben kunnen genieten van wonderlijke natuurlandschappen: de kronkelende rivier GranRivyèdiNord, mooie berglandschappen, tropische flora,…
Aangekomen in Monben werden we hartelijk verwelkomd door de Belgische Scheutist pè Jean Hostens en de Haïtiaanse Scheutist pè Maglwa. We maakten ook kennis met Jef, een Belg die 2 jaar in Haïti verblijft als vrijwilliger voor Broederlijk Delen. Na het middagmaal trokken we met pè Maglwa het dorp in voor een bezoek aan de lagere school tot bloei gebracht door West-Vlaamse zusters en de parochiale secundaire school en het plaatselijk ziekenhuis. Na de wandeling leefden we ons nog even uit met een spelletje volleybal en basketbal.
Woensdagvoormiddag hebben we de werking van de lagere school aandachtig geobserveerd. Al vrij snel was het contrast tussen de parochiale school in Akil en deze school in Monben duidelijk. In deze school heerst er veel meer discipline, de lessen zijn veel meer gestructureerd, en de leerkrachten zijn duidelijk véél meer gemotiveerd! Het begon al voor de aanvang van de eigenlijke lessen. Leerlingen stapten op een rustige manier en goed op tijd de schoolpoort binnen (Sommigen hadden er al een staptocht van 2u opzitten!). Na het 2e belsignaal gingen de leerlingen in hun klasrij staan en hielden letterlijk een armlengte afstand tussen elkaar. Na de hymne stelde pè Jean ons voor aan de leerlingen en leerkrachten. Jeannine lichtte ook kort het project Ti Solèy Leve toe. Daarna startten Jeannine, Sarah, Valerie en ik het bezoek aan het 6e leerjaar A en B. Onze impressies:
- Elke leerling heeft een bank met daarop een werkschrift en een leerboek rekenen.
- De leerkracht heeft duidelijk gezag. (gaf de les afwisselend in Frans en Creools), Door zijn autoritaire gedrag heeft hij de aandacht van de leerlingen en is de betrokkenheid groot. Er is voldoende interactie tussen de leerkracht en de leerlingen, de kinderen mogen oefeningen aan bord oplossen en naast klassikaal antwoorden ook individueel een antwoord geven.
- Het bordschema wordt overzichtelijk opgebouwd: men gebruikt kleurkrijt, meetmateriaal (lat) en een leesbaar handschrift.
- Er is functioneel didactisch materiaal aanwezig: verschillende landkaarten, een tijdlijn met belangrijke historische gebeurtenissen, natuurprenten (onder andere het menselijk skelet met benoemde lichaamsdelen), een schriftkaart en meetmateriaal (een lange lat, een passer en een tekendriehoek).
Vervolgens trokken we naar de preskolè waar vijfjarigen worden klaargestoomd voor het 1e leerjaar. Ook hier waren we enorm onder de indruk. We werden verwelkomd met een ritmisch liedje geanimeerd door een super-enthousiaste juf die overduidelijk plezier beleeft aan haar werk. We zagen de juf gebruikmaken van een magnifiek bordschema waar zowel voorbereidend lezen, voorbereidend rekenen, kleuren en vormen aan bod kwamen. We woonden een deel van een rekenlesje bij waarbij de nadruk werd gelegd op getalbeelden en de één- één- relatie, elk kind kon gebruik maken van steentjes als hulpmiddel. Er heerste een gezellige sfeer in de klas, mede door de kleurrijke platen aan de muur. Nadien gingen we een kijkje nemen in het 1e leerjaar. Opnieuw gaf het ons een positief gevoel. Alhoewel de nadruk nog sterk op doceren en klassikaal antwoorden lag, merkten we dat er ook aandacht was voor de individuele leerling. Tot slot gingen we kijken hoe “de kantine” verloopt. (= tijdens de kantine krijgen de leerlingen een goedgevuld bord met rijst). Het in beurt afwachten, het aanschuiven aan de grote tafel en het afwassen van de borden verliep vlot en vlekkeloos.
’s Namiddags hebben we onze indrukken uitgewisseld met de leerkrachten en directie. Voor volgend jaar wordt een samenwerking tussen de bezochte school in Monben en Ti Soley Leve overwogen.

Donderdag keerden we terug naar Akil Samdi en zat onze korte, maar intensieve driedaagse er op.

Bezoek

Donderdagavond kwamen de Filippijnse Scheutist pè Andrew, werkzaam in de hoofdstad Port-au-Prince en de zussen Jackline en Jacklise aan in ons centrum. Zij verbleven enkele dagen in Ti Soley leve en woonden op zaterdag samen met ons de priesterwijding van de Akilse Eguins Charles in Fort-Liberté bij.

Verdere weekplanning

Op vrijdag werken we aan onze opdrachten voor KaHo en voeren we al de eerste voorbereidingen uit voor onze derde grote atelierwerking. Zaterdag is er de priesterwijding in Fort Liberté en zondag wonen we de eerste mis van priester Eguins Charles bij in Akil Samdi.

Reisverslag Haïti- week 6

Voorbereiding Atelier 2

Na de paasvakantie gingen we weer volop van start met voorbereidingen van nieuwe ateliers. We bespraken eerst de planning samen met Jeannine en de andere stagiaires omdat we een themaweek inrichten ivm hygiëne. Daarvoor werken secundair en lagere school samen en dit volgens de thema’s die Valerie, studente sociaal verpleegkunde, ons voorstelt.
Het eerste afgewerkt atelier bestaat uit een hoekenwerk met leuke doe-opdrachten waarbij de leerlingen bewerkingen (optellen, aftrekken) tot 20 uitvoeren. In de eerste hoek spelen we een ganzenspel met doe – en weetkaarten. In deze hoek ligt de nadruk vooral op actief werken met bewerkingen : springen, verzamelen, lopen,… De tweede hoek is een puzzelhoek. De leerlingen krijgen hiervoor een opgaveblad met bewerkingen en puzzelstukjes met daarop de antwoorden. Ze moeten de juiste antwoorden op de opgaven leggen. Daarna draaien ze de puzzelstukjes om en verschijnt er, indien alles juist is een mooie kleurplaat. Als derde hoek hebben we gekozen voor een trappentocht. De leerlingen gaan dan op stap op het domein en stoppen aan verschillende posten waarbij op het terugtellen geoefend wordt.

Uitstap Cap Haïtien

Na 2 dagen voorbereiding namen we tijd voor ontspanning. 8april was Jeannine jarig en ze nam ons mee naar Cap-Haïtien, de 2de grootste stad van Haïti, waar we weer een ander aspect van het land zagen. We werden geconfronteerd met het grote contrast tussen enerzijds sloppenwijken en anderzijds hotels. Na een beetje side-seeing in de stad reden we naar de oceaan. Het uitzicht was magnifiek: azuurblauwe zee, strand, mooie grote schelpen, rotsen,.. echt zoals in de films. Hier konden we allen onze batterijen opladen met zonne-energie om er nadien weer helemaal tegenaan te vliegen.

Werken met internen en Anita

Gedurende de paasvakantie werken we ook iedere dag 1 u met de internen en sinds kort hebben we ook Anita hiervoor uitgenodigd. Anita is een meisje uit het 1ste leerjaar. Door langdurige ziekte en financiële problemen heeft zij verschillende jaren niet naar school kunnen gaan waardoor zij nu, op 14-jarige leeftijd, pas in het eerste leerjaar zit. In samenspraak met Jeannine werkt Sarah haar nu bij voor lezen en ik binnenkort voor rekenen zodat zij sneller naar het volgende leerjaar kan gaan.

De goede week… aftellen tot Pasen

Natuurlijk mogen we ook onze religieuze activiteiten niet vergeten vermelden tijdens deze toch wel speciale “Goede Week”. Op Witte Donderdag hebben we de viering met de voetwassing bijgewoond. Het was een aangename dienst waarin heel veel gezongen werd. We kregen ook een blaadje met de liederen en probeerden toch een beetje mee te zingen zodat we ook actief betrokken waren bij het gebeuren. De teksten op het blad konden we met onze basis Creools min of meer verstaan. Wat de priester zei was echter niet steeds duidelijk omdat hij nogal snel sprak.
Aan de viering op Goede Vrijdag ging een kruisweg vooraf. De gelovigen, in het wit gekleed, stapten mee in de processie door het dorp. Op 13 plaatsen stonden houten kruisjes in de grond waarbij telkens een statie uit de lijdensweg van Jezus zou uitgebeeld worden. ‘Zou’ want door een plotse hevige regenbui werd de tocht halverwege afgebroken en snelden we naar de kerk waar het vervolg van de staties zich afspeelde. Aangezien we het verhaal kennen vanuit België konden we deze keer heel wat beter volgen! De mimiek en de inleving van zowel de toneelspelers als de toeschouwers was tot onze verbazing enorm groot. Hierop aansluitend vond een kruisverering plaats waarbij ook hier met volle borst gezongen werd.
De viering op Stille Zaterdag (beni siège Pascal) vond, net als donderdag, ’s avonds plaats. Voordat men de kerk binnentrad, stak men buiten met de paaskaars kleinere kaarsjes aan. Na een aantal gebeden van de père traden we de kerk binnen. Tijdens deze viering stond licht, de verklaring van de veertigdagentijd en Pasen centraal. Aangezien deze viering in het teken stond van licht werd aan het begin van de viering de Paaskaars met wijwater gewijd.

Bòn fèt pak!

Op paasochtend werden we verrast door een prachtig versierde ontbijttafel. Dit was het werk van Jeannine en de inwonende kinderen. We genoten van koffiekoeken en smulden van paaspralines. Na een stevig ontbijt trokken we voor de 4e keer deze week richting kerk. De misviering op Paaszondag wordt uiteraard anders beleefd dan een gewone zondagse viering. De sfeer was helemaal anders; uitbundiger, de opkomst was massaler en de mensen waren gekleed op hun paasbest! Tijdens het intredelied kwam de priester met zijn misdienaars binnen gevolgd door een achttal kleurrijk geklede meisjes. Deze kinderen voerden een mooi ogend dansje uit. De liederen werden begeleid door een orkest waarbij 2 van onze coaches John en Pidem meespeelden. De gebeden, het evangelie en de preek werden enkele keren onderbroken door enthousiaste ‘Halleluja’s’. ‘Thuis’ aangekomen verwelkomde Jeannine ons met een aperitiefje: een frisse cola en heerlijke bananenchips. Na een Belgische stevige maaltijd ‘biefstuk met frietjes’ leerden we een typisch Haïtiaans dessert kennen: ‘Blan Manje”. Dit smaakvol fris kokosijsje maakte de feestmaaltijd volledig af. Bòn fèt pak!

23 april 2009

Werkblad taalregisters

Dit verwerkingsblad heb ik gebruikt tijdens mijn stage in het derde leerjaar. Hieraan gingen een aantal ludieke doe-opdrachten vooraf. Na dit verwerkingsblad vond een computerles plaats waarbij de leerlingen een stappenplan succesvol hanteerden.

werkblad taalregisters
werkblad taalregisters sanne.degeest6201 Verwerkingsblad voor een les taalregisters (niveau derde leerjaar)

19 april 2009

Foto's: vervolg

Op onderstaande link kan je een ruime selectie bekijken van de foto's van Michiel:

http://picasaweb.google.nl/internationaliseringhaiti


Met dank aan Michiel S. voor het nemen van de foto's en Inne B. voor het online plaatsen van de foto's.

07 april 2009

Reisverslag Haïti - week 5 (30 maart - 5 april)

Evaluatie atelier 1 (doelgroep: eerste leerjaar)


Maandag hebben we de toets aangevuld met enkele items opgesteld door de klasmeester Ronèl. Zo werd de toets tevens het partieel examen. De dag daarop trokken we met de coaches en de mentor naar de parochiale school om in het klasje de toets af te nemen. Voor het echte werk begon, zorgden we voor ruimtelijke structuur en een zo goed mogelijke werksfeer: 2 leerlingen per bank, schrijfpotlood op de bank, kleurpotloden in de bank, … Voor elke rij stond een coach of stagiaire, verantwoordelijk om 1. de namen te noteren op de werkbladen ( enkele kinderen konden zelf hun naam schrijven maar de meerderheid had hulp nodig ) en 2. de werkhouding van de leerlingen aandachtig te observeren. Jeannine nam de toets zeer geleidelijk af, na elke vraag legden de leerlingen hun potlood neer en kruisten de armen. Al snel merkten we de zwakste (“m pa ka”) en de sterkste (snel en correct) kinderen op, ook de deugnieten -spiekertjes- hadden we vlug in het oog. De toets werd onderbroken door een plaspauze. 5 vragen en 45 minuten later haalden we de toetsen op. Merkwaardig was het publiek aan de ramen: zowel directie, andere leerkrachten en ook oudere leerlingen kwamen een kijkje nemen. Hier was dus iets heel innoverend aan de gang.

Diezelfde namiddag begonnen Sarah en ik nieuwsgierig aan het verbeterwerk. Het verbeteren zelf verliep vrij vlot, het ontcijferen van de namen was een ander paar mouwen! We stelden een scorelijst op en berekenden een gemiddelde van 6,24/10. Om beter te kunnen analyseren met oog op remediëring maakten we nog een aantal andere lijsten: een puntenlijst van de leerlingen die het 1e leerjaar dubbelen, een puntenlijst van de niet-dubbelaars en ten slotte één van de niet-geslaagden. Bij de dubbelaars lag het gemiddelde -gelukkig- heel wat hoger dan het algemeen klasgemiddelde, namelijk 7,87/10. Bij diezelfde groep leerlingen stelden we slechts 1 tekort vast. Het gemiddelde van de groep leerlingen die voor het eerst in de eerste klas zaten bedroeg 5,2/10. Dit resultaat vonden wij eerder te zwak. De helft van deze groep zal – volgens Jeannine - moeten dubbelen want het derde trimester zal te kort zijn om voor hen “de stap naar het tweede leerjaar” waar te maken. In overleg met Jeannine gaan we ons voor de resterende stagelessen richten naar de beste leerlingen, van nu af groep 1 en de middengroep, van nu af groep 2. Voor de zwaksten (groep 3) voorzien we nog een extra atelierdag gericht op “hygiëne” en basiskennis lichaamsschema, vormen en getalbeelden tot tien.

De volgende dag bespraken we de resultaten van de test met de coaches en verdeelden we de klas in de 3 nieuwe niveaugroepen. Nu we die lijsten klaar hebben en in kleinere groepen zullen werken kunnen we onze volgende ateliers qua leerinhoud juist afstemmen op het niveau van de leerlingen en kunnen we ons beter toespitsen op de individuele noden en behoeften van elke kind. We formuleerden ook de belangrijkste remediëringsdoelen om de volgende ateliers uit te werken. Voor dit laatste trekken we verschillende werkdagen uit in de paasvakantie, Jeannine stelt voor alle stagiaires een agenda op.

Afwerken ganzenspel


Naast de evaluatie van ons eerste atelier, zorgden we voor de finishing touch van ons ganzenspel voor 1 van de komende ateliers. Samen met de coaches vertaalden we de spelopdrachten naar het Creools en speelden we het spel om didactische Creoolse termen verder in te oefenen. Charline en Jetro speelden ook mee en beleefden duidelijk plezier aan het spel. Het belooft een leerrijk en boeiend atelier te worden!


Rondleiding in de tuin


1 april gaf Jeannine ons een rondleiding in haar immens grote tuin. We leerden de namen van enkele planten kennen en genoten van de natuur, de rust en het uitzicht. Onderweg haalden we een grapje uit met het keuken- en tuinpersoneel. Terwijl wij (de stagiaires en de inwonende kinderen) het geluid van een varken nabootsten, riep Jeannine “Vino, gen yon kochon, ki pa vrè kochon!” Al gauw snelden een zestal tuinmannen naar het geknor toe en gingen ze op zoek naar het varken dat geen varken was! Ze kapten met hun manchete in de bomen en riepen de andere tuinmannen naar hen toe… Tot ze aan een tak een prent zagen hangen van een varken met de kop van een vis!
1 april – foppertjesdag- beginnen ze ook in Haïti te kennen :)

Tocht door de bergen!


We sloten de werkweek af met een trektocht naar de top van de naburige berg “Mayombe”. Samen met gids Felix en 4 Haïtiaanse jongens die onze watervoorraad droegen gingen we op avontuur door de bergen. Het werd een vermoeiende en grensverleggende tocht, maar we hebben er enorm van genoten! Vooral het uitzicht op de top van de berg bezorgde ons een zalig gevoel! De foto’s in bijlage zijn zeker en vast een aanrader om te bekijken!


Na inspanning komt…


Ontspanning! Zaterdagnamiddag namen we een duikje in de rivier! Heerlijk warm water, een gezellig stukje strand en een stralende zon zorgden voor een leuke weekafsluiter!


Palmzondag


Op zondag woonden we de palmviering in de katholieke kerk bij. In openlucht was er eerst een korte ceremonie waarbij palmtakken werden gewijd, gevolgd door een korte processie in het dorp. Daarna volgden we de eucharistieviering. De keurig geklede katholieken waren talrijk aanwezig en zongen uit volle borst de liederen mee. We werden letterlijk en figuurlijk heel warm onthaald en kregen een gewijde palmtak aangeboden. Een “gewijd” souvenir om mee te nemen naar België!

02 april 2009

Reisverslag - week 4

Atelier 1 : Getallenkennis,vormen en kleuren

Nu de beginsituatie van de leerlingen eerste leerjaar gekend is door observatie en analyse kunnen we beginnen aan het ondersteuningswerk: voorbereiden - en geven van creatieve rekenlessen. Samen met de coaches maakten we naamkaartjes om rond de hals van de leerlingen te hangen en we oefenden de uitspraak van de namen in, wat al een hele klus op zich was. De leerkracht van het eerste jaar had ons met enige trots gezegd dat de leerlingen al konden tellen tot 20 en bewerkingen deden tot 17. Omdat Jeannine dat laatste ten stelligste betwijfelde kregen wij en de coaches de opdracht om in ons eerste atelier te toetsen of de leerstof inderdaad beheersd werd door deze te herhalen en verder in te oefenen en daarvoor “zie-en doe”-technieken in te zetten die achteraf door de titularis nog konden gebruikt. In team kwamen we op het idee een kartonnen tel-trap uit te werken met 20 treden, zodat de leerlingen “visueel” door – en terug konden tellen tot 20... Het werd een knutselwerkje dat de hele voormiddag in beslag nam maar het resultaat mag er zijn. (zie foto’s: www.picasaweb.google.be/sarahtjen )
Leerlingen in het eerste leerjaar worden verondersteld de kleuren en de basisvormen ( vierkant, rechthoek, driehoek, cirkel ) te kennen. De -door voorgaande stagiaires ontworpen- twister, een grote vloerdoek met opgenaaide vormen in verschillende kleuren, werd uit de grote beschilderde doos gehaald en zou gebruikt worden als tweede activiteit. De derde actie zou een dansje worden waarbij de termen links, rechts, voor en achter uitgebreid aan bod konden komen. Eenmaal deze drie activiteiten gekend werd ook de timing en de ruimtelijke organisatie van de lesvoormiddag vastgezet (ophalen kinderen, lesmomenten, saniataire pauze, aandachts-spelletjes... wat, waar, wanneer, door wie...)
Tijdens het uitvoeren van het atelier ( bijgewoond door klastitularis) zagen we al snel dat we onze oefeningen moesten aanpassen. De leerlingen konden inderdaad heel snel hun getalrij tot 20 opzeggen maar terugtellen was duidelijk veel zwakker. We beperkten daarom de trap al gauw tot 10 en oefenden verder het tellen en terugtellen tot 10. Om de concentratie van de kinderen (èn de klastitutalis!) hoog te houden hadden we geen probleem want het was spelend en lerend genieten van al het materiaal dat hen werd aangeboden. De kleuren en vormen waren ook nog niet bij iedereen gekend en de coaches speelden hierop in op een muzische manier met een liedje dat ze gebruikten bij de twister. Bij de derde activiteit demonstreerden we het dansje en legden de basisbewegingen uit. De verschillende activiteiten duurden ongeveer 20 minuten. Na iedere activiteit zorgden de coaches voor een bewegingstussendoortje a.d.h.v. een liedje.
In het atelier maakten we ook tijd voor het project van Valerie, studente sociale verpleegkunde, nl. handhygiëne. De kinderen gingen allemaal om de beurt naar het toilet, onder begeleiding van Valerie omdat de leerlingen niet vertrouwd waren met een moderne toilet, en wasten hun handen grondig. Valerie stond versteld van het vuile water dat in de lavabo wegvloeide. Ze zal hier nog veel werk hebben.

Evaluatie en reflectie atelier 1 (stagiares en coaches, opgevolgd door mentor)

Na de ateliers zaten we samen met de coaches om te reflecteren. Sarah en ik merkten dat in een andere taal lesgeven niet altijd even gemakkelijk is. We dachten dat onze basis Creools voldoende was maar ontdekten dat we nog enkele begrippen ivm schooltaal niet onder de knie hadden. Daarom vroegen we aan de coaches extra Creoolse les. Yon bann nouvo bagay fè nou pale chak jou pi byen wi!
Zowel de coaches als wijzelf waren tevreden over het resultaat van de atelier. Samen bespraken we de vereenvoudiging die we deden van het tellen tot 20 naar het tellen tot 10 en hoe belangrijk het is om –gemotiveerd- het voorbereidend werk te durven aanpassen waar het nodig is tijdens het lesgeven zelf.
Met oog op een goede nawerking van ons atelier maakten we voor de titularis een duplicaat van de teltrap en voor ieder kind een envelopje met de cijfers tot 20 erin en een kaart met kleuren en vormen. Zo kan de leerkracht in z’n eigen klas met visueel materiaal verder werken wat zijn reken-onderwijs een sneller en duurzamer resultaat kan geven.
Om af te sluiten stelden we een toets op ivm de gegeven leerstof. Belangrijk was dat hier de coaches vooral aan het werk werden gezet zodat ze al doende kunnen leren hoe je de gegeven leerstof op een gestructureerde manier kunt testen. Jeannine gaf ons nl. een exemplaar van een staatsexamen rekenen waarbij enkel meerkeuzevragen aangekruist moesten worden. We wezende coaches erop dat je op zo’n manier niet juist test of iemand zijn leerstof beheerst of niet. In onze toets lag het accent op open vragen waarbij ook de praktische vaardigheden aan bod kwamen.

Rose-Lore gaat een hoopvolle toekomst tegemoet...

Jeannine had vorige week contact gehad met Miss Albert, een verpleegster uit Fort Liberté. Zij meldde ons dat zij kandidaat adoptie-ouders in de Dom.Rep had gevonden voor Rose-Lore. Dit was geweldig nieuws voor de toekomst van het kind en we waren allemaal heel tevreden. Natuurlijk gaan we haar heel hard missen want ze heeft bij ieder van ons al een plaatsje in ons hart gekregen.

Tocht door het donker…

Op 28 maart droegen ook wij ons steentje bij voor “Earth hour”…. de dag waarop werelwijd een uur lang alle overbodige energie wordt stilgelegd. Voor de bevolking van Akil Samdi was het niet echt een opgave om te participeren mits enkel Jeannine en de pastoor over elektriciteit beschikken. In het centrum schakelde Jeannine de generator uit tussen 20u30 en 21u30. We bezochten Akil Samdi “by night” en genoten van een sfeervolle sterrenhemel.

26 maart 2009

Reisverslag Haïti - week 3

Lezen met Charline, Nelson en Jetro, een verrijkende wisselwerking.

Jeannine heeft haar eigen leesmethode uitgewerkt voor de 3 inwonende kinderen.
Het aanvankelijk lezen met Charline en Jetro (niveau 1e leerjaar) verloopt als volgt:
Elke letter stelt een leerling voor uit de klas (zie prent in bijlage). Zo worden ze telkens bij het aanleren van een nieuwe letter herinnerd aan de letters die reeds gekend zijn. Vervolgens lezen ze woordjes beginnend met de nieuwe letter. De langere woorden zijn gesplitst in lettergrepen, deze zorgen voor een duidelijk overzicht en behoud aan concentratie. Tenslotte lezen ze een kort verhaal dat aansluit bij hun leefwereld (bv: vliegeren, eigen naam, film,...). We hebben zelf vastgesteld dat de betrokkenheid bij Jetro en Charline hierdoor groot is.
Voor de verwerkingsoefeningen haalt Jeannine inspiratie uit een Creools taalboekje.
Nelson, niveau 2e leerjaar, is ernstig dyslectisch en gebruikt vaak een leeskaart om zich goed te kunnen concentreren. Via internet is Jeannine op zoek gegaan naar tips om Nelson in z’n probleem te helpen. Het is belangrijk dat Nelson weet heeft van wat moeilijk is en waarop hij zeker moet letten, o.a. telkens de eerste letter van het woord bekijken terwijl met de speciale leeskaart de andere letters en woorden zijn afgedekt ( door afdekking kunnen de letters en woorden Nelson nog niet tot verwarring brengen). Nelson doet dit nu in een vlugger tempo. Belangrijk is ook dat het drukwerk niet te klein is en dat het leesblad niet overdruk is.

Ook wij leren heel wat bij als we de kinderen begeleiden: 1. We mogen zelf een stukje lezen en de kinderen verbeteren onze uitspraak, op deze manier leren wij ook sneller Creools, 2. De leesmethode die Jeannine hanteert is origineel en brengt ons zelf ook op ideeën.

Rekenen met Charline, Nelson en Jetro

Jetro en Nelson werken met de Belgische werkboeken Nieuwe Tal-Rijk. Jeannine vertaalt de opdrachten naar de moedertaal van de kinderen. Charline werkt in een Creools boek waarbij de opdrachten ook in het Frans vermeld staan. Visueel werken is Jeannine haar stokpaardje. Dit zorgt natuurlijk voor snellere vastzetting van de leerstof. Zo rekent Charline met cocktailstokjes en Jetro met een abacus. Jeannine ontwerpt ook extra onderwijsleermiddelen aangepast aan de noden van de kinderen zoals voor Nelson een tafelkaart en een spel om zijn tafels te blijven inoefenen.

Voorbereiding atelierwerking

De inloopperiode is achter de rug. Deze week zijn we begonnen aan de voorbereiding van de eerste ateliers. Voor het 1e leerjaar hebben we voor de rekenles een ganzenspel ontworpen voor het inoefenen van splitsoefeningen en getalbegrip. Voor “taal” hebben we letterkaarten ontworpen om een letterdoos te maken om zo creatief vulling te geven aan de leeslessen. Met Valerie is gebrainstormd over ludiek atelierwerken met de preskolè (= brugklas) omtrent handhygiëne. Dit laatste belooft alvast iets heel muzisch te worden waarbij zowel beeld, muziek als dans aan bod zullen komen.
We hebben ook een materiaaldag gehouden waarop we een tachtigtal zakjes maakten met kleurpotloden voor de leerlingen van de lagere school en wasco’s voor de leerlingen van de preskolè. Een goede voorbereiding is de basis voor een succesvolle stage.

18 maart 2009

Reisverslag Haïti - week 2

De markt in Dajabòn

Maandag zijn we met de jeep naar de markt in Dajabòn geweest, het grensdorp in de Dom.Rep. Onderweg pikten we onze 2 bodyguards op : René en John. Zij helpen Jeannine voor het dragen van de boodschappen en zorgen ervoor dat de zakkenrollers uit de buurt blijven . René en John wonen in Wanament waardoor zij de plaatselijke boefjes herkennen.

Op de maandagse - en vrijdagse marktdag kunnen de Haïtianen zonder de nodige documenten de grens over. Deze marktdagen zijn telkens opnieuw een overdruk schouwspel van ontelbare kopende en verkopende Haïtianen en Dominikaners en na de uitgeregende voorbije vrijdag speelde het marktleven zich deze keer in kwadraat af. Het is een duwen en trekken om zich zo snel mogelijk een weg te banen op weg naar... of bepakt en geladen van... En daartussen liepen wij. Brommers, karren en vrachtwagens reden slechts een paar centimeter naast ons voorbij. We kregen het echt wel benauwd. Gelukkig konden wij rekenen op de hulp van de bodyguards, die hun taak heel au sérieux namen, en bijna de grensbrug over zorgden de UN-blauwhelmen voor een zekere “orde” in het houden van links en rechts....

De markt was slordig, hier en daar zelfs heel vuil en is zeker niet te vergelijken met de markt bij ons. Echte marktkramen zijn er niet, maar de koopwaren liggen op doeken op de grond. Nieuwe en tweedehandse kledij en schoenen, toiletartikelen en vooral de Dominikaanse voedingswaren worden door laag gespannen zeilen beschermd tegen de warmte. Jeannine kocht op de markt en de plaatselijke supermarkt en wij hielpen kleedjes kiezen voor onze Rose-Lore. Dat laatste en een heerlijke ijskreem waren de toppers van de dag.

Bezoek aan de parochiale lagere school.

Dinsdag maakten we kennis met één van de lagere scholen in Akil Samdi. Onze verwachtingen lagen niet erg hoog omdat we al geïnformeerd waren door Jeannine, maar wat we zagen is voor ons – westerse onderwijsmensen – bijna het tegenovergestelde met wat wij met “school” bedoelen. De klaslokalen ogen kaal en niet onderhouden vuil. Er is ook duidelijk een gebrek aan onderwijsleermiddelen.

Het leerlingenaantal per klas is enorm groot. Sommige klassen hebben zelfs 71 leerlingen zodat de bankjes van 2 snel overbevolkt waren. De leerlingen uit eenzelfde klas hebben niet allemaal dezelfde leeftijd. Dit komt omdat sommige ouders financiëel te zwak staan om hun kinderen elk schooljaar opeenvolgend te laten doorlopen. Bij gebrek aan voldoende medische hulp zijn kinderen bij ziekte ook veel langer afwezig door het trage genezingsproces.

De leermethodes zijn gebaseerd op mondelinge herhalingen: de leerkracht zegt iets voor en de leerlingen zeggen dit na. Wanneer je dit tafereel hoort in het 1ste, 2de en 3de leerjaar krijg je de indruk dat de leerlingen kunnen lezen. Wanneer Jeannine echter in het eerste leerjaar een nieuw woord op het bord schrijft bestaande uit alle letters die ze al kennen, bemerk je meteen dat de meerderheid van de leerlingen niet “echt” kan lezen maar gewoon reproduceert.

In het eerste leerjaar somden de leerlingen heel trots hun getallenrij op. Maar wanneer we een splitsoefening op bord schrijven vallen de vele mondjes dicht omdat binnen de leerstof te weinig aandacht is gegeven aan de getalbegrippen. Onze stagelessen zullen vooral deze leemte gaan invullen op een creatieve beklijvende manier.

Jeannine deed nog een testje: je naam schrijven. Het werd een te moeilijke opdracht in het eerste leerjaar en sommigen hebben er moeite mee tot in het derde leerjaar... Onze vingers zijn meteen gaan kriebelen en terug thuis zijn we schrijfblaadjes gaan ontwerpen. Toen Sarah de klassenlijst bekeek werd het af en toe een waar ontcijferen. De Haïtiaanse voornamen zijn zeker geen “An” en “Jan” maar klinken als
"Iderlande", "Rodeveline", Roodmay Love", Claudemane".

Het educatief centrum “Ti Solèy leve” waarin wij meedraaien heeft o.a. als doelstelling de “te weinig” geschoolde leerkrachten ruggesteun te geven. Daarvoor heeft het centrum dit schooljaar twee part-time pedagogen in dienst genomen bijgestaan door een zestal coaches die in het centrum ook verdere vorming genieten. Sommige van deze coaches zullen volgend jaar enkele oudere leerkrachten gaan vervangen. De inzet van buitenlandse stagiaires geeft tot nu toe positieve resultaten en maar wat graag willen wij op onze beurt met onze professionele bagage aan de doelstelling van het centrum beantwoorden.

Valerie, de stagiaire verpleegkunde van KaHo krijgt in deze school een toch wel bijzondere opdracht aangaande verbetering van de sanitaire voorzieningen. Van Jeannine wisten we al dat er ettelijke vergaderingen zijn doorgegaan met de inrichtende macht en haar financiële donors, dat het sanitair gebouw van de school dringend moet worden aangepakt . Omdat deze werken al in de steigers zitten en Ti Solèy leve dit project op zich neemt ( dank zij oa onze meegebrachte centen) dierf Jeannine ons confronteren met de realiteit van de onbeschrijfelijk verwaarloosde toiletten. Kleur en geur laten we best voor beschreven, we hopen op het einde van onze stage het volgende te schrijven: 1. renovatie van het sanitaire gebouw, afgewerkt. 2. toezicht en onderhoud voldoende door inzet van een nieuw personeelslid die vorming kreeg van Valerie. 3. creatie van “hygiënelessen” en info naar leerkrachten en ouders toe hebben zichtbaar en duurzaam resultaat.

Voorbereiding op het echte werk: de toets

Onze eerste opdracht: een toets opstellen om de beginsituatie voor rekenen van de leerlingen van het eerste leerjaar te meten. We richten ons op getallenkennis en bewerkingen. Geen moeilijke taak die we meteen konden uitwerken bij de intern verblijvende kinderen. Nelson, de oudste van de 3, legde zijn test foutloos af. Jetro (6) en Charline (7) hadden soms wat hulp nodig bij de eerste oefening van elke reeks. Maar na een voorbeeld konden zij alleen verder. Hun resultaten waren behoorlijk goed.

De dag nadien kwamen de coaches aan de beurt. De eenvoudige rekenoefeningen gingen bij hen heel vlot, de splitsoefeningen verliepen bij de meesten iets moeizamer, ondanks de vele oefeningen die ze eerder al hadden uitgewerkt. Sommigen lezen de opgave niet of onvolledig. Hun gemiddelde score was 7/10. Na bespreking met Jeannine is het beter deze test nog niet onmiddellijk af te nemen bij de leerlingen van het 1e leerjaar, maar willen we eerst met de coaches een goede reeks lessen opbouwen en uitwerken om nadien als verwerking de test af nemen. Motivatie genoeg voor ons om er bruisend aan te beginnen!

Rose-Lore

Het gaat goed met Rose-Lore! Ze is nog niet toegenomen in gewicht en weegt dus nog steeds 3kg700 gram, maar ze reageert veel duidelijker op nieuwe prikkels en volgt met haar ogen onze bewegingen mee. Haar huidje begint te glanzen en haar brabbeltaal komt op gang…universele klanken die onze affectie enkel maar intenser maakt!

Manje a la!

We kregen van meerdere mensen de vraag wat we zoal eten... Het is hier heel lekker!
's Morgen eten we typisch Creools brood dat smaakt naar witte pistoletjes (lekker dus) met als beleg kaas, choco of confituur.

's Middags eten we rijst, maïspuree of aardappelen ('s zondags frietjes!) met een stukje vlees, kip of zoute vis en heel veel groenten. Vooral groene bananen, gekookt of gebakken, zijn bijna dagelijkse kost. (de fruitbanaan noemt fig) Als dessert eten we vaak een soort pudding.

's Avonds komen de restjes van 's middags op tafel of we vullen aan met een broodmaaltijd met kaas, ham, choco of confituur. Of pasta!
”Goed eten” zegt Jeannine, “want een tropische warme dag telt er voor twee!” ok!

12 maart 2009

Foto's Haïti - week 1

Een eerste uitgebreid reisverslag over mijn stage in Haïti konden jullie reeds in mijn voorgaande blogbericht terugvinden. Hierbij vinden jullie een kleine selectie van de meest sprekende foto's.

Buitenlandse stage in functie van ontwikkelingssamenwerking in Haïti

08 maart 2009

Reisverlag Haïti - week 1


Maandag 2 maart 2009: Het avontuur begint!


Om 6u ’s morgens vertrokken we met het vliegtuig richting Puerto Plata. Tijdens de vliegreis hebben we geslapen, gegeten en gedronken, boekjes gelezen, naar Step Up 2 gekeken en Rummikub gespeeld. De tijd “vloog” voorbij, de vliegroute konden we volgen via kleine tv’tjes. Negen uur later kwamen we aan in de Dominicaanse Republiek.
Onze mentor Jeannine, onze huisgastheer Kelvin, de kinderen Jetro, Nelson, Charline, een Canadese zuster Gina en chauffeur Morèl stonden ons op te wachten. Onder een fel tropische zon was het letterlijk en figuurlijk een warm onthaal! Het avontuur waarnaar we maanden hadden uitgekeken begon meteen al ongewoon, zittend in de laadbak van één van de jeeps opweg naar het hotel Barcélo. Ondanks de reservatie konden we pas een vijftal uren na incheck-time onze kamers in .... “Welkom in de DomRep! Punto y aparte! ( onze cultuur= een ietske speciaal). Ons alternatief voor het wachten was een frisse duik in het zwembad en even op het strand genieten van zee en palmbomen. Zalig! Bij een heerlijk souper-buffet maakten we verder kennis met Jeannine en de toen nog verlegen kinderen. Voor het slapengaan genoten we, “nog even de tourist”, van een cocktail en een animatieshow om daarna de extra lange dag af te sluiten, een beetje zenuwachtig om wat morgen de trip naar Haïti brengen zou....



Op weg naar Akil Samdi…



Al onze bagage werd de jeep ingeladen en overtrokken met een zeil ter bescherming voor de regen. Ondanks het droog seizoen voorspelden grote zwarte wolken niet veel goeds.
Na de halve dag durende rit zagen we duidelijk het verschil tussen de DomRep. en Haïti: het groen verminderde, de asfaltwegen werden zandwegen die door de aanhoudende regen “modderwegen” waren geworden. Jeannine en Morèl kozen voor de langere en betere route omdat we anders hoogstwaarschijnlijk vastreden met de jeeps. Alhoewel... die omweg was niet veel beter!
Nog voor we de grens overstaken kwam het schrijnende van Haïti al op ons af: aan het laatste tankstation kwam een kleine Haïtiaanse jongen aangelopen in vuile, afgedragen kledij, stak onmiddellijk zijn hand uit en maakte duidelijk dat hij iets te eten wou… één van de vele professionele bedelaartjes die dagelijks de grensrivier oversteken.
Eenmaal de grens over in het dorpje Wanament werden de beelden die we ooit op televisie zagen pure werkelijkheid: een chaos van mensen zich bewegend op wat eerder een vuilnisbelt was... kinderen sleurend met potten water of andere lasten op hun hoofd.... Haïti....
De aankomst in Akil Samdi was gelukkig zachter..., een tiental kinderen die onze buren zouden worden kwamen verwonderd rondom ons staan. Ze bekeken ons nieuwsgierig en riepen: “Blanco, blanco” wat eigenlijk betekent “vreemdeling”.
De komende dagen zullen we zeker kennis maken met de plaatselijke bevolking, maar nu was het tijd om onze verblijfplaats te ontdekken! We slapen in een betonnen zeer Haïtiaans huis. Ik slaap samen met Sarah in een kamer met elk een ‘bed’ en een gemeenschappelijke kast. Verder is er een kleine leefruimte waar we ’s avonds nog wat kunnen drinken en praten bij een gezelschapsspel. We hebben ook een wasruimte en een toilet. Voor de wasbeurten en het doorspoelen van het toilet draaien we de tijd terug, geen stromend water leert ons opnieuw handig om te gaan met kommetjes en emmers... vragen we ons af hoe het moet zijn in de rest van het dorp waar alles nog zoveel armoediger is... Ook hebben wij de luxe dat er ‘s avonds elektriciteit wordt gezonden vanuit het hoofdgebouw... enkel het “Ti Solèy Leve”centrum en nog een drietal inwoners van Akil Samdi hebben een generator... Om 9u ’s avonds behelpen we ons, net als de anderen met een olielamp.



Onze eerste Creoolse woordjes



De eerste volle dag konden we even op de computer werken om het thuisfront te verwittigen van onze goede aankomst. Jeannine heeft een duurbetaalde satelietschotel. Het internet gaat redelijk traag en valt soms even weg. Vandaar: verwacht niet elke week een berichtje op deze blog. We zullen ons best doen om tweewekelijks enkele dagboekfragmenten door te zenden… In de namiddag kregen we Creoolse les, niet zo gemakkelijk als we dachten, maar door veel contact met de kinderen begint het stilletjesaan te lukken en tijdens gezelschapspelletjes zijn Charline, Jetro en Nelson prima leerkrachten!
Kennismaking met de coaches
We hebben een regenachtige dag, te vroeg in het seizoen, zegt Jeannine.. Waarschijnlijk hebben we het meegebracht vanuit België J. Op de galerij maken we kennis met de coaches (leerkrachten verbonden aan het centrum en met wie we tijdens onze stage intens zullen samenwerken). Het is even wennen aan de taal. We doen ons best om ons prille Creools in te praten gemengd met Frans. De coaches, op hunbeurt, doen hun best trager te spreken. Om het allemaal wat minder stijf te houden spelen we samen het spel “jungle speed”, een leuk contactmoment!



Een nieuwe gast…



Vrijdag... we beginnen de dag met een rondleiding op het domein van Ti Soley Leve. We hadden nooit gedacht dat deze wandeling ons verblijf al heel vlug een andere wending zou geven... nog maar halfweg en dicht bij de ingang komt een vrouw met een baby op de arm naar Jeannine toe. Hun dialoog kunnen we vrij goed volgen omdat Jeannine ons al had verteld over een pas gestorven vrouw die een kleine baby achterliet en dat ze één van de komende dagen de baby wou gaan bekijken omdat ze vermoedt dat het kind veel te weinig voeding krijgt. Wanneer de tante ons de baby laat zien gaat er een emotionele schok door ons heen ... dit kind is duidelijk ondervoed. Door de begrafenisonkosten kan de vader geen melk meer betalen... de familie helpt wel een beetje maar meestal moet de baby het doen met gesuikerde thee of een geplet klein koekje. De tante smeekt om hulp... Voor Jeannine is dit “het zoveelste kind” en de “zoveelste noodkreet” en ze weet heel goed dat er zich verder in het dorp nog zulke taferelen afspelen... maar ze ziet ook onze blik, ons bijna smekend “ je gaat toch iets doen voor deze baby!”.... Dan pakt ze een snelle beslissing, ze zendt de tante terug om de vaccinatiekaart, stopt de baby in onze armen en zegt, nu hebben jullie eventjes de tijd om rustig en realistisch na te denken... er zijn twee keuzes... Ofwel bezorgen we wekelijks wat melk aan de familie maar dit is geen garantie op overleven of ... we konden samen met de andere stagiaires de baby 3 maanden zelf verzorgen zodat die later sterk genoeg weer naar de familie kan. Jeannine wijst er ons op dat dit een serieuze beperking van onze vrije tijd zal inhouden, een goede planning en een grote verantwoordelijkheid vraagt... onze meegebrachte financiële steun voor het project geeft wel de kans om de dure melk te kopen... en zo is voor ons de keuze onmiddellijk gemaakt! We zijn de tijdelijke fiere ouders van Rose-Lore!