30 mei 2009

Screencast: een plaatje van het scherm pakken

Via onderstaande link kan je een screencast bekijken waar ik uitleg hoe je een afbeelding van het internet in een worddocument plakt.

Smartboardles: sprookjes- en dierenwereld

Tijdens mijn stage in het eerste leerjaar heb ik tijdens de lessen wereldoriëntatie gewerkt rond sprookjes en dieren. Op basis van mijn zelfontworpen werkbladen heb ik een Smartboardles gemaakt.
De Smartboardles "Sprookjes- en dierenwereld" is ook gericht naar leerlingen van het eerste leerjaar. Het resultaat kan je vinden op mijn skydrive door onderderstaande link aan te klikken.

28 mei 2009

Algemene reflectie ICT- en mediagebruik

Gedurende mijn driejarige lerarenopleiding heb ik heel wat stagelessen geïllustreerd met ICT en media. Ik heb zelf heel wat bijgeleerd in deze 3 jaar. Hieronder licht ik per schooljaar mijn ICT- en mediagebruik kort toe.

Stage 1 LO

In het 2e leerjaar heb ik geen ICT lessen gegeven. Wel heb ik lessen geïllustreerd met mediamateriaal; voornamelijk liedjes en geluidsfragmenten op cd.

Tijdens mijn stage in het 4e leerjaar heb ik duidelijk meer aandacht besteed aan ICT en mediagebruik. Een vrije verwerkingsles in het thema: “Gezond leven” vulde ik in met een les op de computer. De leerlingen verkenden enkele interessante websites waaronder www.gekopgezond.be en speelden ludieke spelletjes in verband met gezonde voeding. De leerlingen waren hier zeer enthousiast over en de meesten beseften niet dat ze – op een speelse manier – aan het leren waren. Verder heb ik ook meer verschillende media gebruikt dan in het 2e leerjaar. Naast de gebruikelijke cd, om muziek en taallessen te illustreren, heb ik ook gebruik gemaakt van cassette en film. Op cassette heb ik een weerbericht van de radio opgenomen als lesinstap voor een schriftles in het thema “De schaal van Beaufort”. Verder hanteerde ik tijdens een les boekpromotie het medium film om via een filmfragment uit “Blinker en de bakfietsbioscoop” de leerlingen nieuwsgierig te maken naar het boek.

Stage 2 LO

Mijn didactische stage in het 2e jaar van de opleiding startte in het 3e leerjaar. Ook hier heb ik geen ICT- lessen gegeven als vak ICT op zich. Wel heb ik een les educatieve spelletjes in verband met sint en piet gegeven waarbij de leerlingen aan muisbeheersing deden en oefenden om getallen in te tikken. Tijdens deze stage heb ik ook functioneel gebruik gemaakt van media. Ik heb zelf werkbladen ontworpen waaronder voor wereldoriëntatie en taal. Een werkblad over taalregisters kan je vinden op deze blog onder het label “Eigen werk”.


In het 5e leerjaar heb ik voor het eerste “echte” ICT- lessen gegeven. Namelijk “een plaatje van het scherm pakken” en “zoeken op het internet”. De leerlingen volgden hierbij een stappenplan, ik had de indruk dat ze er goed mee overweg konden aangezien mijn lesdoelen waren bereikt. De meeste leerlingen kijken steeds uit naar lessen waarbij ze op de computer mogen werken. Ze beleven er plezier aan en leren graag dingen bij. Qua media heb ik redelijk wat gevarieerd. Tijdens een hoekenwerk over de spijsvertering (zie label “Eigen werk”) heb ik een hoek voorzien met een cd-rom: met een eenvoudig stappenplan op papier leerden ze de cd-rom te openen. Uiteraard vonden de leerlingen het fijn om eens op een andere manier iets bij te leren. Ook in het 5e leerjaar heb ik zelf werkbladen ontworpen voor wiskunde, taal, muzische opvoeding en wereldoriëntatie. Een verwerkingsblad voor taal over Engelse leenwoorden kan je terugvinden onder “Eigen werk”. Naast de cd-rom en werkbladen heb ik gebruik gemaakt van een dictafoon. Als lesinstap voor een taalles over de school van vroeger en nu liet ik de leerlingen via dit medium een interview horen tussen mij en mijn oma. Dit was vernieuwend voor de leerlingen. Ze waren enorm geboeid, waardoor ze gemotiveerd waren voor het verdere verloop van de les.

Tijdens mijn zelfstandige stage in het 4e leerjaar heb ik tijdens een les "auteurpromotie" het internet gebruikt. Om de leerlingen nieuwsgierig te maken naar de Griezelbusboeken van Paul Van Loon liet ik hen de trailer van de gelijknamige film zien. De leerlingen waren heel enthousiast, hde betrokkenheid voor het vervolg van de les lag hierdoor hoog.

Stage 3 LO

Gedurende mijn stage in het 1e leerjaar heb ik geen gebruik gemaakt van ICT. Mijn stageschool heeft geen aparte computerklas, wel is er in elke klas minstens 1 computer voorzien. Qua mediamiddelen heb ik gebruik gemaakt van film om een godsdienstles over een geboorte in de natuur te illustreren met een filmfragment uit “De leeuwenkoning”. Ik heb ook geluidsfragmenten en liedjes op cd afgespeeld om taal- en muzische lessen in te kleden. Uiteraard was mijn grootste mediagebruik zelf ontworpen werkblaadjes voornamelijk voor de lessen wereldoriëntatie omtrent sprookjes.


Tijdens mijn stage 6e leerjaar heb ik het meest ICT- en media gehanteerd. Verschillende onderwijsleermiddelen kwamen aan bod waaronder filmpjes van het internet (om een les over mensen met een handicap te illustreren), een diaprojector ( diavoorstelling als didactische werkvorm voor een kennismakingsles over Haïti), cd’s (Frans, wereldoriëntatie en muzische opvoeding) en uiteraard weer werkbladen. Ik heb verschillende keren aan hoekenwerk gedaan en meestal voorzag ik dan een wachtblad met opzoekwerk op het internet (onder andere bij een rekenles over bruto, netto en tarra). Bij een complementair groepswerk over ‘bouwen om te…’ was er een groep die illustratiemateriaal op het internet mocht opzoeken. Leerlingen vinden het fijn als er vaak gevarieerd wordt met mediamiddelen, tevens verhoogt het de betrokkenheid en de motivatie om te goed te werken en kan je op een leuke manier gedifferentieerd werken.

Buitenlandse stage

Vooraleer ik naar Haïti vertrok heb een benefietavond georganiseerd ten voordele van Ti Solèy Leve. Op die dag heb ik voor het eerst met een beamer gewerkt om een powerpoint met foto's te presenteren aan het publiek. Ik vond het een zeer positieve ervaring en ben van plan om dit medium in mijn verdere carrière als onderwijzeres regelmatig te gebruiken!


Besluit
Stage 1e en 2e leerjaar:

  • nauwelijks ICT gebruikt
  • wel veel didactische onderwijsleermiddelen

Stage 3e, 4e, 5e en 6e leerjaar:
  • ICT als verwerkingslessen
  • ICT als zelfstandig opzoekingswerk
  • ICT ter tempodifferentiatie
  • redelijk wat variatie in media (cd, cassette, video, filmpjes (op computer), dictafoon, diaprojector,… )

Stage 5e leerjaar:

  • specifieke ICT- lessen

YouTube stapt over op groot beeld

25 november las ik een artikel in de Metro over het feit dat YouTube zijn filmpjes groter zal vertonen. Later zag ik een gelijkaardig artikel verschijnen op http://www.webwereld.nl.
Beide artikels geven weer dat YouTube de schermbreedte van de video's vergroot tot 960 pixels. De meningen bij de YouTube gebruikers zijn verdeeld: sommige kijkers zijn blij dat ze zo een beter en krachtiger beeld zullen krijgen, anderen vinden het eerder amateuristisch omdat er niet kan gekozen worden tussen de twee formaten (16:9 en 4:3).
Zelf maak ik niet zo heel veel gebruik van YouTube dus de overstap naar groot beeld maakt voor mij niet veel uit. Als ik lessen wil illustreren met videomateriaal ga ik meestal op zoek naar filmpjes op de Nederlandse site www.schooltv.nl. Daar vind je vaak heel degelijk materiaal om lessen rijkelijk te illusteren.
Link naar het online krantenartikel:

Cyberpesten zwaar onderschat

2 december verscheen er op de site van Clickx (naar het gelijknamig magazine) een artikel over cyberpesten. Daarin wordt beschreven dat de VUB een onderzoek heeft uitgevoerd waaruit blijkt dat minstens 1 op de 10 jongeren uit het eerste en tweede middelbaar het slachtoffer is van cyberpesten. Dit getal is naar mijn mening opvallend hoog. Nog opmerkelijker is het feit dat zowel de daders als de slachtoffers van cyberpesten de feiten minimaliseren, terwijl velen toch gedrags- en emotionele stoornissen vertonen. De gevolgen voor het slachtoffer zijn niet te onderschatten: gedrags- en aandachtsproblemen, hyperactiviteit en problemen met de sociale omgang kunnen allemaal gevolg zijn van deze nieuwe vorm van pesten in de huidige maatschappij. Ook de daders zelf worstelen met hun gedrag.
Als toekomstig leerkracht vind ik het belangrijk dat er in de klas wordt gesproken over cyberpesten. Vragen als: "Wat is het?", "Hoe kan je het voorkomen?" en "Wat je moet doen als je zelf het slachtoffer wordt?" zullen tijdens dit klasgesprek zeker aan bod moeten komen.
Link:

Google Chrome is snelste browser

Eind november las ik een online krantenartikel op de site http://www.tweakers.net. In het artikel wordt een onderzoek naar de snelste browser beschreven uitgevoerd door Extremetech.
Uit hun resultaten blijkt dat Google de snelste zou zijn, op de tweede plaats staat Firefox 3.0 van Mozilla. Internet Explorer, komt niet erg positief uit de test.
De resultaten zijn niet 100% betrouwbaar; de testmethode wordt in vraag gesteld... een deel van de test zou namelijk ontworpen zijn door Google zelf...
Dit voorval bewijst dat we de media kritisch moeten benaderen.
Zelf maak ik meestal gebruik van Mozilla Firefox. Ik ben zeer tevreden over de werking en de snelheid van deze browser.
Link naar het online krantenartikel:

Facebook riant vergoed voor spam-aanval

26 november las ik een artikel over Facebook in de Metro.Deze populaire sociale-netwerksite die mensen verbindt met hun vrienden, kennissen en collega's krijgt een hoge schadervergoeding omdat een spammer miljoenen ongewenste berichten via Facebook verstuurde. Facebook hoopt zo eventuele andere mensen die gelijkaardige spam willen versturen af te schrikken.
Zelf heb ik al meerdere ongewenste berichten gekregen, niet via Facebook maar wel via Hotmail. Dit best vervelend; niet alleen omdat je postvak in snel vol geraakt, maar ook omdat er virussen kunnen doorgestuurd worden. Ik vind het dus een goed idee dat de dader in het bovenbeschreven krantenbericht met een zware geldboete wordt gestraft.
Je kan het artikel raadplegen door de dubbelklikken op onderstaande link:

27 mei 2009

Audiofragment Valerie en Katrijn

2 klasgenoten hebben een jeugdjournaal samengesteld. Ik vind het een heel leuk en bruikbaar medium op te gebruiken in de lagere school. Het kan dan ook op verschillende manieren aan bod komen:

- gericht luisteren
- lesinstap creatief schrijven
- wereldoriëntatie: actualiteit
- wero/taal: opbouw: journaal
(welkom - hoofdpunten - binnnenland - buitenland - sport)

Tevens is het pluspunt dat het journaal echt kindgericht is.

De tekst is zeer duidelijk ingesproken en de effecten (instrumentale muziekstukjes, echo,...)maken het journaal authentiek.
Mooi en bruikbaar werk!

Je het audiofragment van Valerie en Katrijn hieronder raadplegen:
jeugdjournaal

Screencast Elkie

De screencast van Elkie over het raadplegen van een educatie website is zeer vlot ingesproken. Alle stappen worden duidelijk geformuleerd en er is steeds voldoende tijd tussen de verschillende deelstappen zodat de leerlingen goed kunnen volgen.
De uitleg duurt wel vrij lang (bijna 8 minuten), ik denk dat de leerlingen meer tijd zullen besteden aan het beluisteren van de screencast dan aan het oplossen van de eigenlijke opdracht.
Maar ik ben ervan overtuigd dat er nauwelijks vragen zullen zijn over 'HOE' ze de taak moeten oplossen, want de uitleg zelf is zeer duidelijk én op niveau van de leerlingen van de lagere school.
Je kan heb bekijken door de dubbelkikken op onderstaande link.

Mijn favoriete sites

Onderaan deze webpagina kan je mijn favoriete links via Delicious raadplegen.

21 mei 2009

Reisverslag Haïti - week 11 en 12

We sluiten onze boeiende stage af met een slotperiode van evaluaties, afwerken van taken voor KaHo en natuurlijk ook een beetje welverdiende ontspanning. De voorbije woensdag hebben we de Sitadel bezocht. Dit monument behoort tot het Unesco Werelderfgoed en ligt op een hoogte van 850 meter . Deze uitstap was niet enkel cultureel, maar ook sportief. Voor we een gegidste rondleiding kregen in het monument, ging er een steile beklimming van 2 uur aan vooraf. Graag verwijzen we u naar de foto’s in bijlage. De dag nadien maakten we kennis met de manier van kleren wassen in Haïti. We keken verwonderd toe hoe vlot en vlijtig de vrouwen kleren inzeepten, schrobden en uitspoelden in de rivier. En hoe ze vervolgens de kleren lieten drogen op de rotsblokken in het water. Wat een verrassend stralend resultaat! Zondag vierden we de 21e verjaardag van Valerie met een duik in een zwembad te Cap-Haïtien.

De voorbije 3 maanden zijn razendsnel voorbijgevlogen! We blikken terug op een geslaagde stage. We hebben hier zowel op cultureel als didactisch vlak enorm veel bijgeleerd. We zijn ervan overtuigd dat deze ervaring een meerwaarde is voor ons verder leven als toekomstige onderwijzeressen. Graag bedanken wij onze ouders, familie en vrienden, onze mentoren en lectoren en in het bijzonder onze plaatselijke mentor Jeannine De Beleyr voor de kans die we gekregen hebben! Mèsi anpil !!!

Groetjes en tot binnenkort in België,
Sanne en Sarah.

19 mei 2009

Webquest: Het staat in de krant

De webquest van klasgenoot Debby is zeer overzichtelijk opgebouwd. De opdracht is duidelijk uitgelegd en op niveau van de doelgroep, namelijk 6e leerjaar. De inkleding van de eigenlijke taak, het verhaal van Jan De Schrijver, komt uit de leefwereld van de kinderen. Dit zal hen zeker en vast motiveren. De voorstellen van de bronnen die de kinderen kunnen raadplegen zijn bruikbaar en gevarieerd. Het is goed dat de leerlingen weten waarop de leerkracht zal letten tijdens de evaluatie.

Zelf zou ik de opdracht iets meer afbakenen zodat het voor de leerlingen echt duidelijk is wat van hen verlangd wordt door onder andere:
- keuzemogelijkheden voor het onderwerp te geven
- de lengte van het eigenlijke artikel te bepalen

De webquest ‘Het staat in de krant’ is zeker en vast een bruikbaar en interessant lesmateriaal voor een les creatief schrijven in het 6e leerjaar. U kan deze bekijken via onderstaande link:

14 mei 2009

Lied: Lave men yo


Tijdens onze stage in Haïti hadden we enkele projectdagen in het thema hygiëne. Samen met onze mentor en de medestagiaires hebben we zelf een Creools lied geschreven op de melodie van "Mieke houdt u vast". Deze muzische opener motiveerde de leerlingen om op een correcte manier hun handen te wassen aan de waterpomp. Het resultaat kan u beluisteren door op bovenstaande map te dubbelklikken.

Geniet ervan!

Reisverslag Haïti - week 10

Atelierwerking 5: Vlaamse Kermis

Na onze leuke maar vermoeiende uitstap naar Port au Prince vlogen we er meteen weer in. Dinsdag bereidden we atelier 5 voor samen met de andere stagiaires, Kelvin en Jeannine. We kozen voor een Vlaamse kermis in het thema van Hygiëne. Iedereen verzorgde een kraampje zodat we 6 verschillende kraampjes hadden:

1) Atansyon mikwób: De leerlingen spelen microben Berta à la dikke Bertha. Alle lln krijgen een ballon onder hun hemdje en een smiley sticker op hun hoofd. Inne is de microbe en probeert lln aan te tikken. Wie aangetikt is, wordt besmet en raakt de happy smiley kwijt.
2) Vale medikaman yo: In dit kraam schuiven de leerlingen medicatie (dopjes van drankflesjes) naar de monden. Elke mond is genummerd, lln verzamelen in x aantal beurten zoveel mogelijk punten en tellen de punten op, hoofdrekenen! Dit spel is gebaseerd op de Belgische sjoelbak.
3) Touye baktewi yo: In dit kraam schieten de leerlingen met tandpasta (zakjes gevuld met bloemenzaadjes) met een pvcbuis naar de microben op de tanden(yoghurtpotjes).
4) Vinn fè lapèch: De leerlingen vissen in de ton een visje op en benoemen de juiste kleur. Nadien gaan ze op zoek naar een enveloppe met daarop een microbe met dezelfde kleur als het visje. In deze enveloppe zitten verschillende voorwerpen ivm hygiëne (tandenborstel, haarkam, zeep,…) alsook cijfers. Deze voorwerpen worden besproken en de cijfers opgeteld.
5) Mikwòb yo vivan: Deze atelier gaat over bewegingsexpressie. De leerlingen bewegen op verschillende muziekstukjes als microben, als gezonde kinderen, zieke kinderen,… Daarna volgt nog een bewegingsspel. Een leerling speelt de dokter, en hij bezit een grote sirooplepel. De leerlingen dansen op de muziek en wanneer de dokter de lepel omhoog steekt moet iedereen stoppen met dansen. De laatste die beweegt wordt de nieuwe dokter.
6) Pentire ak dwet yo: De leerlingen tekenen de omtrek van hun handen over op papier en versieren dit met vingerverf. Nadien wordt de aandacht nogmaals gevestigd op de handhygiëne.

Woensdag was het dan zover. We versierden het domein zodat het er echt uitzag als een kermisterrein, aan ieder kraam was een affiche te zien en de tuin werd opgefleurd door de vele ballonnen.
We waren blij met de massale opkomst : 60 van de 61 leerlingen waren aanwezig. De leerlingen werden in groepen per 10 ingedeeld en doorliepen het parcours samen met een coach en een leerling van het secondair. Inne, Michiel en Jeannine vonden het belangrijk dat de leerlingen van het secondair ook eens werkten rond een sociaal project vandaar dat zij mee aan begeleiding deden.
De leerlingen waren enorm enthousiast en vooral benieuwd wanneer ze allemaal die kraampjes zagen. Zij zijn het natuurlijk niet gewend om met zoveel materiaal te werken wat hen nog enthousiaster maakte. Als kers op de taart konden de leerlingen in ieder kraam een punt verdienen als ze goed meewerkten. Op het einde van de kermis, wanneer zij alle 6 de punten verzameld hadden, mochten ze naar de depot gaan. Hier kregen ze allemaal een tube tandpasta en een tandenborstel.
Het was een zeer geslaagde voormiddag, het was genieten om al die blije kindergezichten te zien. Wat kan onderwijs toch oh zo leuk zijn he?

Voorbereiding Evaluatie
Na het kermisavontuur begonnen Sarah en ik eens na te denken over de evaluatie van onze leerlingen. We vinden het belangrijk om de evaluatie ook volgens de niveaugroepen te doen daarom stelden we gedifferentieerde toetsen op. Zo kunnen we de leerlingen testen op hun eigen niveau.

Uitvoering + analyse evaluatie
Vrijdag voerden we onze toets uit. We kozen ervoor om de test niet af te nemen bij groep 3 omdat deze leerlingen echt veel te zwak zijn en zeker het eerste leerjaar moeten dubbelen. Met deze toets willen we vooral zien welke leerlingen van groep 1 en 2 rijp zijn om naar het 2de leerjaar te gaan .
De praktische organisatie van de toets verliep zeer vlot. We riepen eerst de leerlingen van groep 1 hun namen af en gaven hen een plaatsje. Daarna was groep 2 aan de beurt. Omdat we vorige toetsafname gemerkt hadden dat er wel wat spiekertjes tussenzaten hebben we de leerlingen van groep 1 steeds naast een leerling van groep 2 laten zitten.
Tijdens het afnemen van de toets merkten we nog steeds een groot niveauverschil tussen de leerlingen op, ook al waren de toetsen volgens niveau. Sommige leerlingen konden meteen beginnen na de vraagstelling anderen begrepen de oefeningen echt niet.
Na het verbeteren vergeleken we de resultaten van de toets. Conclusie: de helft van de klas is niet rijp om naar het 2de leerjaar te gaan.

Boodschappen Dajabon
Zaterdag gingen we met z’n allen nog eens naar Dajabon inkopen doen. Het was fijn om er weer eens tussenuit te zijn. Toen we de grens net over waren deed Jeannine teken naar een man op een moto. Meteen startten nog 5 andere Dominikaners hun moto’s en kwamen in onze richting en brachten ons naar een restaurantje waar we onze lunch namen. Leuke ervaring die moto’s!!!

Volwassenendoop bij de Baptisten
Zondagochtend stonden we vroeg op om de volwassenendoop in de rivier mee te vieren. Bij de Baptisten worden de gelovigen pas gedoopt wanneer zij daar zelf voor kiezen vandaar dat de meeste gelovigen gedoopt worden vanaf 15 jaar. Dit doopfeest gebeurt 1 x per jaar. Deze keer waren er 15 gelovigen die deze keuze gemaakt hadden. De leeftijd varieerde van jeugd tot 3de leeftijd.
De dominee gaf eerst een inleiding die hij nadien ook voor ons vertaalde in het Engels. Daarna betrad hij het water en dompelde de in het wit geklede dopelingen één voor één onder het water, net zoals het in de Bijbel beschreven wordt. We waren onder de indruk.

10 mei 2009

Reisverslag Haïti: week 9b

Vierdaagse te Port – au – Prince

Dag 1

Vrijdag zeer vroeg in de ochtend (4u00) vertrokken we met z’n allen op vierdaagse naar Port-au-Prince. Het was een 9u durende rit, maar onderweg konden we genieten van unieke landschappen, sprekende Haïtiaanse gezichten, pittoreske woningen in allerlei stijlen en materialen, en met liedjes, mopjes en vertelseltjes vloog de tijd voorbij. ’s Middags lunchten we in een restaurant in Monrwi en namen we ter plaatse een frisse duik in de zee. Heerlijk!
In de vroege vooravond kwamen we aan in de hoofdstad van Haïti. Jeannine en de kinderen verbleven bij de Belgische Scheutisten in Mon Reve, wij verbleven samen met de andere stagiaires en Kelvin bij de Filippijnse Scheutist pè Andrew in Delmas. We werden hartelijk ontvangen door hem en kokkin Jacklise (zij waren een tweetal weken geleden enkele dagen te gast in Ti Solèy Leve). Na een broodmaaltijd speelden we buiten nog wat kaartspelletjes. Nadien vielen we allen als een roos in slaap…

Dag 2
Na een stevig ontbijt reed Andrew met ons naar Mon Reve. Daar maakten we kennis met de Scheutisten Provinciaal Guy Vandecandelaere en econoom Luc De Veugele, beiden West-Vlamingen … Zij verblijven al lange tijd in Haïti en konden ons heel wat vertellen over de geschiedenis en de groei van het land. Nadien reden we met Jeannine verder naar een artisanale winkel waar we enkele typische Haïtiaanse souvenirtjes kochten. Vervolgens kregen we een rondleiding in de bovenstad van Port – au – Prince. Daar zagen we vooral de betere woningen en de beter gegoede mensen. We merkten ook verschillende scholen op (kleuterscholen, lagere scholen, technische scholen en universiteiten). ’s Middag aten we in Fermathe in een door Amerikaanse protestanten opgezet en goed werkend project. Daar brachten we een bezoekje aan de plaatselijke minidierentuin én een klein museum waarin het ontstaan en de evolutie van deze protestantse missie, oudheidkundige voorwerpen en historisch erfgoed werden tentoongesteld en uitgelegd.

Dag 3
We begonnen de dag in PAP met de zondagviering in de parochie van pè Andrew in één van de populaire wijken. Het was een aangename ervaring: er was opvallend veel jeugd aanwezig, er was een koor met djembé- begeleiding, er waren verschillende aangename lezers en de preek was voor de eerste keer in Haïti verstaanbaar voor ons en bracht een mooie boodschap over, namelijk: draag als ouder of opvoeder zorg voor je kinderen. Het verdere verloop van de dag brachten we opnieuw in de auto door. Deze keer verkenden we de benedenstad. We werden geconfronteerd met de grote contrasten die het land biedt. We reden vooral door zeer bevuilde, drukke straten waar opvallend veel commercie was. In de kanalen stroomde geen water, maar stapelde het afval zich op. Toen we de zee naderden sprongen de sloppenwijken onmiddellijk in het oog. Het is schrijnend om te zien hoe mensen in huisjes kunnen leven die enkel bestaan uit golfplaten. Omdat de situatie in Haïti nog steeds té onveilig is kan het betreden van zo’n sloppenwijk een echt risico zijn en is het af te raden aan iedereen die er geen concrete opdrachten uit te voeren heeft. Deze beelden grepen ons enorm aan en staan voor eeuwig in ons geheugen gegrift. Zelfs de beste foto kan dit niet illustreren.
’s Avonds leerden we Haïti op een heel andere manier kennen. Andrew zorgde voor een afscheidsfeestje waar Jacklise ons een typisch Haïtiaanse dans aanleerde. Het was een fijne, ontspannende afsluiter van een weekend vol unieke ervaringen.

Dag 4
Vroeg in de ochtend maakten we ons opnieuw klaar voor de lange terugreis naar Akil Samdi. Onderweg kregen we te maken met een typische tropische Haïtiaanse regenbui. We kochten onderweg nog zoete kasave (maniokbrood) en mango’s, een smaakje voor het eerst geproefd in PAP waar het fruitseizoen iets eerder begint.

Reisverslag Haïti - week 9a (maandag 27 april – woensdag 29 april)

Voorbereiding atelier 4

Twee weken werken we met het hele TSL-team èn de leerlingen van de secundaire school rond eenzelfde project, namelijk ‘hygiëne’. De leerlingengroepen van het 1e lj zullen dinsdag en woensdag door de leerlingen van het secundair verwelkomd worden met een microben-poppenspel. Dit muzisch moment maakt de kinderen duidelijk dat ze enkel de poort van Ti Solèy Leve doorkunnen als hun handen microbenvrij worden gemaakt. Maar wat graag en onder leiding van Valerie, wassen de kinderen hun handen aan de waterpomp.
Tijdens de paasvakantie hadden wij reeds met onze mentor Jeannine gebrainstormd over mogelijke activiteiten binnen dit thema die dan werden voorgesteld aan de coaches.

1. Een microbenspel
Een kind (afbeelding op poster) is ziek en heeft veel microben in haar lichaam. Die microben zijn genummerde tekeningen op kleine blaadjes en bedekken het ganse posterblad. De kinderen kunnen het zieke meisje helpen genezen door: een genummerde lepel te nemen, de daarbij horende siroopfles uit te kiezen (zelfde getal als op de lepel) en nadien de rekenopdracht die in de fles zit correct op te lossen. Lukt dat prima, dan mag er een microobje weggenomen worden van de poster. Langzaamaan wordt het kind beter en verschijnt een lachend gezicht…We oefenen hier de bewerkingen optellen en aftrekken tot 20 voor groep 1, tot 10 voor groep 2.

2. Memory omtrent hygiëne
Valerie ontwierp voor haar eindwerk een memory-spel “hand- en tandhygiëne”. Bij de kleine kaartjes horen ook kleurrijke affiches voor de theoretische uitleg over handhygiëne.

3. Aanleren lied “Lave men yo”
In team hebben we een Creools lied ontworpen op de melodie van “Mieke houdt je vast”. Coach John speelt gitaar en de leerlingen krijgen slaginstrumentjes in de handen waarmee ze ritmisch hun zang begeleiden. Om het atelier in te kleden werken we ook met een leuke groene microbenmarionet.

4. Bij de apotheker…
In dit atelier werken we rond vergelijken van hoeveelheden en de begrippen “groter dan, kleiner dan en is gelijk aan” worden verder ingeoefend. Een goede hulp is daarvoor de “ ><= balans “ geintroduceerd in TSL door leraar Bart Pieters die ook enkele maanden z’n medewerking gaf binnen het centrum. De knikkers op de balans stellen medicijnen voor. Een andere hulp is een zelf ontworpen microbe met een hoekige open mond die steeds naar de grootste hoeveelheid bacteriën hapt.

Een tussendoortje: bereiding kalkoen

Maandagnamiddag nam ik samen met Jetro, Nelson en enkele medestagiaires een kijkje in de keuken. De kokkinnen Léonne en Madame Clovis maakten een kalkoen klaar voor de volgende dag. We zagen het hele proces: hoe ze met een mes de keel van de kalkoen oversneden, het pluimen, het schroeien van de kalkoen in het vuur om de kleinste haartjes te verwijderen, het wassen van de huid met limoenen, de overtollige lichaamsdelen afhakken (kop, voeten, velstukken), het weghalen van de ingewanden … (Michiel hield enkele van deze ingewanden opzij om de dag daarop zijn les biologie te illustreren met efficiënt didactisch materiaal!), de tweede wasbeurt met limoen en tot slot de kalkoen in de kookpot brengen… Het was voor ons allen een boeiende biologie- en kookles!

Realisatie atelier 4

- Dinsdag: groep 1
Dinsdagochtend rond 8u45 kwamen we met de leerlingen van groep 1 bij de poort van Ti Solèy Leve. Het microbentheater gaf een denderende start aan de projectdagen. De kinderen wasten hun handen en maakten intussen kennis met het themalied ‘lave men yo’. Nadien werden de kinderen in 4 groepjes verdeeld, elk groepje stond onder begeleiding van een leerkracht ( Prise, Véronique, Sarah en ik). John, Esteril, Camil en Pidem waren elk verantwoordelijk voor 1 atelier dat ze de dag ervoor zelf gekozen hadden. Na een half uur intensief werken ging de bel en schoof elk groepje door naar de volgende activiteit.
Omdat wij de hele voormiddag hetzelfde groepjebij ons hadden, kregen we een goed zicht op de kennis en het gedrag van de kinderen. De leerlingen van Sarah’s groepje zaten duidelijk goed op niveau. De kinderen die ik begeleidde stonden wiskundig iets zwakker. Vooral de punt- en splitsoefeningen bij het microbenspel waren moeilijk voor hen. Met behulp van grassprietjes en steentjes kregen de leerlingen toch inzicht in de oefeningen. De gouden tip van Jeannine ‘werk zo veel mogelijk visueel’ loste dus al snel de problemen op.
De coaches hebben enorm goed hun best gedaan! Ze leefden zich duidelijk in de leefwereld van de kinderen in en brachten de inhoud foutloos over. Hun grootste pluspunt is dat ze de kinderen zeer goed kunnen animeren. Een leerpunt voor de meeste coaches is nog meer werk maken van interactie.
De leerlingen hebben op korte tijd weer veel geleerd en plezier beleefd.

- Woensdag: groep 2
Voor woensdag pasten we onze ateliers aan aan het niveau van de leerlingen van groep 2 (middengroep). Concreet hield dit in dat we eenvoudigere oefeningen hanteerden voor het “microbenspel” en ‘Bij de apotheker’ (bewerkingen tot 10). Onze impressies waren gelijklopend aan deze van de vorige dag. Wel hadden wij nu allebei duidelijk het gevoel dat de oefeningen perfect op maat waren voor de kinderen van het groepje dat wij begeleidden.